Demokraterne: 10 millioner mere til KNR

Demokraternes politiske ordfører Anda Uldum kommer i dag med et forslag, der for alvor kan forbedre økonomien på KNR og sikre at den kritiske journalistik ikke bliver udsultet på Grønlands public service station. 10 millioner ekstra på finansloven. Siumut støtter også tanken.
Skrevet af Peter Troelsen
04. september 2012 16:57

Anda Uldum har fundet de ekstra midler til KNR ved at stryge tilskuddet til Inuit Circumpolar Council (ІСС). Det tilskud er på 5 millioner kroner. Resten af de ekstra penge til KNR skal findes ved at beskære indhandlingstilskuddet til sælskind med 5 millioner fra små 26 millioner til små 21 millioner.

- Jeg ved godt, at jeg vil møde kritik fra stort set alle sider for mit forslag, men indtil nu har vi kun hørt, at alle er enige om, at KNR skal have flere penge, men ingen har fundet det værd at komme med forslag til hvordan. Det gør vi nu, og da ICC er en såkaldt NGO (non-governmental organization) må de klare sig uden tilskud fra det offentlige. KNAPK er sikkert meget uenige, men jeg mener ikke, at vi kan blive ved med at give så store tilskud til sælfangerne. Deres skind ender bare på lager, og det lager er mildt sagt meget stort i forvejen, fastslår Anda Uldum overfor knr.gl.

Hos koalitionspartnerne fra IA er der ikke den store tilslutning til Demokraternes forslag. Her betegner man det bare som et oplæg til diskussion omkring den kommende finanslov.

- Det er jo et typisk udspil fra Demokraterne. Jeg ser det som et oplæg til finanslovsforhandlingerne. Det er i min optik ikke rigtigt at fratage ICC støtten, men alt det her vil vi få snakket grundigt igennem når vi får sat gang i forhandlingerne om næste års finanslov, siger medlem af finansudvalget Naaja Nathanielsen (IA)

Hvis ikke det falder i god jord hos de andre partier i Inatsisartut at skære i indhandlingstilskuddet eller tage pengene fra ICC har Anda Uldum flere forslag til besparelser, der kan overføres til driften af KNR.

- Der er adskillige konti, hvor naalakkersuisut ukritisk har afsat samme beløb som tidligere, på trods af at de penge, der er bevilliget, ikke er blevet brugt. Det drejer sig om førtidspensionsområdet, de rente- og afdragsfrie udlån, Grønlands Statistik, EDB i Uddannelsessystemet og flere andre konti. Jeg er åben for at finde de penge, der er brug for hos KNR i de over 10 millioner kroner, der ikke er blevet udnyttet tidligere. Vi kan ikke undvære KNR og den kritiske journalistik, der er så vigtig for landet som helhed, forklarer Anda Uldum.

Hos Siumut er man også klar på en hjælpende hånd til KNR, og man er klar på at gå sammen med Demokraterne, hvis det er det der skal til. Til gengæld mener partiet ikke, at ICC er et oplagt sted at finde pengene, siger politisk ordfører Per Berthelsen

- Så vil vi sammen med Anda Uldum, forsøge at finde en måde at løse problemet på, således, at vi kan sikre det fjerde søjle i et demokratisk system optimalt, siger medlem i finansudvalget for Siumut, Per Berthelsen.