- Jeg mener, at Naalakkersuisuts udmelding om, at vente til sundhedskommissionens arbejde er færdigt er en ærgerlig udmelding, siger Demokraatits Anna Wangenheim.Foto: Malik Brøns / KNR

Demokraatit om renovering for 800 millioner: Kom nu i gang

Det haster med at finde penge til sundhedsvæsenet, der har et stort behov for renovering og modernisering. Det mener Demokraatit, og Atassut kalder det direkte uansvarligt at vente.

Demokraatit og Atassut maner til handling på et behov for mere end 800 millioner kroner til modernisering af en række af sundhedsvæsenets bygninger og udstyr.

Et behov, som Sundhedskommissionen afdækkede i sidste uge. 

Naalakkersuisoq for Sundhed, Kirsten Fencker (Naleraq), reagerede ved at tage behovet for de 800 millioner kroner 'til efterretning'. Men hun vil ikke sparke til nogen politisk debat før, Sundhedskommissionen har afleveret en endelig rapport i løbet af året. 

Sundhedskommissionen

Oprettelsen af en sundhedskommission blev til efter et forslag fra Samarbejdspartiet på efterårssamlingen i 2019, hvor forslaget fik bred opbakning i Inatsisartut.

Der er afsat seks millioner kroner til kommissionens arbejde. 

Sundhedsvæsenet er den tungeste post på finansloven. I år er der afsat 1,6 milliarder kroner til netop dét. 

Corona forsinkede kommissionen. Især er dataindsamling blevet forsinket på grund af corona.

Det var meningen, at kommissionen skulle rundt i hele landet, men det er indtil videre kun blevet til Kommune Kujalleq og Avannaata Kommunia. 

Kommissionen var på vej til Kommune Qeqertalik, da de måtte vende om på grund af corona. 

Den endelige rapport med anbefalinger til Inatsisartut er færdig senere i år.

Og det er ikke godt nok, mener Atassut.

- Det er faktisk pudsigt, at Naalakkersuisut kan sige sådan noget. Vi synes, det er ret uansvarligt, siger formand for Atassut, Aqqalu Jeremiassen, og fortsætter:

- Vi bruger rigtig mange penge for at prøve at opnå selvstændighed, med Forfatningskommissionen og alt muligt. Hvorfor kan vi ikke fokusere mere på folkets sundhed? Det er det vigtigste.

LÆS OGSÅ Sundhedskommissionen: Sundvæsenet mangler 800 millioner kroner til renovering og nybyggeri

Heller ikke Demokraatit mener, at der er nogen grund til at sidde og vente på den endelige rapport, når Sundhedskommissionen nu peger på, at der mangler 800 millioner kroner. 

- Det er en ærgerlig udmelding, fordi vi allerede nu kan konstatere, at der er tale om rigtig mange millioner af kroner, og de forsvinder altså ikke til den tid, hvor Sundhedskommissionens arbejde er færdigt. Tværtimod, siger Anna Wangenheim, der er næstformand i Inatsisartuts familie- og sundhedsudvalg. 

Der mangler et landshospital, men lad os vente på rapporten

Ifølge Sundhedskommissionen er der lige nu behov for at etablere et landshospital i Nuuk for 489 millioner kroner, et nyt operationsafsnit og et nyt fødeafsnit i Sisimiut til 35 millioner kroner og indkvarteringsmuligheder for patienter i Ilulissat til 27 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Sundhedskommission: Den største overraskelse er udskiftning i personalet

Det vil naalakkersuisoq for sundhed, Kirsten Fencker, også vil tage til efterretning.

Agathe Fontain (IA), der er formand for Inatsisartuts sundhedsudvalg skriver i en mail til KNR, at "Man kan ikke tage emnet op til politisk diskussion, før rapporten er færdig. Hvis vi gør det, beslutter vi og danner meninger på et mangelfuldt grundlag."

Mala Høy Kuko er sundhedsordfører for Siumut. Han oplyser, at partiet vil vurdere situationen, når Sundhedskommissionens rapport er færdig.

- Vi vurderer stituationen til den tid, når vi har set, hvad det er, det drejer sig om, siger han.

Sundhedskommissionens endelige rapport skal efter planen være færdig ved dette års udgang.

Kirsten Fencker oplyser derfor, at eventuelle bevillinger til sundhedsvæsenet fra Naalakkersuisut tidligst kan debatteres ved Inatsisartuts forårssamling i 2023.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl