Danske reaktioner på britisk EU-exit

I Danmark vækker nyheden om Storbritanniens farvel til EU kraftige reaktioner.
Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen smiler her, men i virkeligheden er han trist over briternes exit. Foto © : Jonas Fievé/KNR
24. juni 2016 14:31

På et pressemøde udtaler statsminister Lars Løkke Rasmussen:

- Vi må respektere det valg, som et flertal af den britiske befolkning har truffet. Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg synes, det er et meget trist resultat for Europa og for Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen (V).

Læs også Storbritannien stemmer sig ud af EU

Men han fastholder, at nattens resultat i Storbritannien ikke kommer til at pille ved Danmarks forhold til EU:

- Det britiske afstemningsresultat rokker ikke ved, at Danmark hører hjemme i EU. EU er Danmarks bedste mulighed for at påvirke den verden, vi på godt og ondt er del af, siger han.

Hos Socialdemokraterne siger politisk ordfører Nicolai Wammen ifølge Ritzau, at resultatet understreger et EU, der skal reformeres.

- Men briternes nej skal tages alvorligt. Ligesom danskernes nej i december. Mange oplever, at beslutninger træffes langt væk fra deres hverdag. Og det må vi alle sammen tage bestik af.

Læs også Grønlandsk eksport på spil i Brexit-afstemning

Men hos Danmarks næststørste parti, Dansk Folkeparti, kalder EU-parlamentariker Morten Messerschmidt Storbritanniens beslutning for en modig beslutning.

Den kan være med til at bane vejen for et Danmark ud af EU, hvis Danmark får en lignende folkeafstemning om forholdet til EU, siger han til Politiken.

- Nu har briterne afgjort deres egen skæbne og dermed også vores. Det indeholder nogle fantastiske muligheder for os, siger Morten Messerschmidt.