Dansk udenrigsminister vil undgå spændinger i Arktis med hjælp fra EU

Udfordringer i Arktis skal løses i respektfuldt samarbejde, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
Der er stor interesse for Arktis, og derfor er det vigtigt at undgå spændinger i området, siger den danske udenrigsminister. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
30. august 2019 17:02

Interessen for det arktiske område er stor og bliver større. Og ifølge den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skyldes det blandt andet øget økonomisk aktivitet, den sårbare natur og isens afsmeltning.

Det siger den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, der lige nu er i Finland sammen med EU's andre udenrigsministre.

Og netop på grund af den store interesse er det vigtigt at undgå spændinger i området, og der spiller EU en vigtig rolle, mener ministeren.

- Det gælder især, hvordan EU og EU-landene kan støtte, at Arktis forbliver et lavspændingsområde og håndtere de mange nye udfordringer, der er i det arktiske område.

LÆS OGSÅ Tre eksperter: USA’s interesse handler om russisk oprustning, råstoffer og nye arktiske havne

- Kongeriget Danmark er som en arktisk kyststat glad for den støtte og opmærksomhed, der er fra resten af Europa, siger Jeppe Kofod efter et uformelt EU-udenrigsministermøde i Helsinki, Finlands hovedstad.

Arktis er omdrejningspunkt

På mødet i Helsinki har Arktis været omdrejningspunktet. Det skyldes dog ikke den amerikanske præsident Donald Trumps udmelding om at ville købe Grønland, understreger Jeppe Kofod.

Det er Finland, der har formandskabet for EU, som har sat Arktis på dagsordenen under drøftelserne.

Og der har været en større diskussion af, hvordan EU og EU-landene kan bakke op på det arktiske område.

LÆS OGSÅ USA's udenrigsminister ønsker stærkere samarbejde i Arktis

- EU kan hjælpe på flere niveauer. For det første med at sikre opbakning til Arktisk Råd, som er omdrejningspunktet for samarbejdet i det arktiske område. For det andet at sikre, at man fortsat bevarer fokus på lavspænding og konstruktive løsninger.

- Det er vigtigt, at det forbliver et område, hvor man løser udfordringerne sammen i respektfuldt samarbejde, siger Jeppe Kofod.

Fredag er den sidste af to dage med møder i Helsinki for udenrigsministrene.