Tre eksperter: USA’s interesse handler om russisk oprustning, råstoffer og nye arktiske havne

USA’s ønske om at købe Grønland er et tydeligt bevis på, at amerikanerne har store interesser her i landet. Interesser, hvor både Rusland, Kina og råstoffer spiller en rolle.
Skrevet af Jens Betak
23. august 2019 14:04

De seneste dage har Grønland været i verdenspressens fokus, efter at Donald Trump tweetede, at han har aflyst det planlagte statsbesøg til Danmark, fordi Mette Frederiksen ikke vil sælge Grønland til USA.

Donald Trumps blev eftertrykkeligt afvist, men det amerikanske ønske om at købe Grønland viser, at USA har en lang række af interesser her i landet.

Men hvilke interesser drejer det sig egentlig om?

KNR har talt med tre eksperter.

Russisk oprustning

Rusland opruster gang på gang sin tilstedeværelse i Arktis ved at genåbne militærbaser fra Den Kolde Krigs tid eller ved at bygge nye baser.

Russerne har blandt andet genåbnet og udbygget Nagurskoye-basen, som ligger omkring 1000 kilometer fra den grønlandske nordøstkyst.

Peter Viggo Jakobsen er lektor ved Forsvarsakademiet og professor ved Center for War Studies. Han mener, at den russiske oprustning er af afgørende betydning for den amerikanske interesse for Grønland. Men han understreger samtidig, at man skal passe på med at konkludere, at russerne har skumle angrebsplaner i Arktis.

LÆS OGSÅ Ekspert: Trump-møde ville have været meget akavet

 

Den
Foto © : Scanpix
Den russiske præsident Vladimir Putin. Foto: Scanpix

- Det er korrekt, at russerne har udbygget deres militære kapacitet i Arktis, og at de har anlagt nogle lufthavne, som gør, at man nu også kan angribe Grønland med kampfly, siger han.

- Men der er jo forskel på at opbygge sin militære evne i Arktis og til rent faktisk at bruge den. Man kan også sagtens udlægge den russiske opbygning i Arktis som et udtryk for, at landet bare ønsker at være bedre i stand til at suverænitetshåndhæve det territorium, som de allerede har i Arktis i dag, som er enormt, siger Peter Viggo Jakobsen og fortsætter:

- Derudover har russerne også et håb om, at de får et meget større territorium deroppe, så man kan også sagtens se det, som at russerne har nogle defensive intentioner, der ikke har noget som helst med angreb at gøre. Så det afhænger meget af, hvordan man fortolker de russiske intentioner, men det er selvfølgelig det, som har fået amerikanerne til at fare op og blive bekymrede, siger Peter Viggo Jakobsen.

Sjældne jordarter og Kina

Sjældne jordarter bliver i stigende grad vigtigere og vigtigere, fordi jordarterne blandt andet bruges i smartphones, elbiler og vindmøller.

Lige nu står Kina for langt størstedelen af produktionen af sjældne jordarter i verden, og økonomer frygter dagligt, at Kina vil bruge sin monopollignende position til at holde landets sjældne jordarter inden for Kinas grænser for at presse USA i den handelskrig, som er i gang mellem stormagterne.

Men Grønlands undergrund indeholder store mængder sjældne jordarter. Ifølge en opgørelse fra GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland – fra 2013, skønnes det, at der er omkring 15 millioner tons sjældne jordarter i den grønlandske undergrund.

LÆS OGSÅ Kielsen tager Trump-aflysning til efterretning

Og det kan blive et vigtigt aspekt i USA’s handelskrig med Kina, og det spiller en stor rolle i USA’s interesse for Grønland. Det mener Torsten Stiig Jansen, der er rådgiver i Lead Agency og tidligere har rådgivet det australske selskab Tanbreez, som har planer om at udvinde sjældne jordarter i Grønland.

- Jeg tror i virkeligheden, at det handler meget om råstoffer, og jeg tror, det handler meget om sjældne jordarter. Her skal man lægge mærke til den handelskrig mellem Kina og USA, som vi jo ikke ved, hvordan ender. Men der er et stort fokus fra Washington om rivaliseringen mellem Kina og USA, og hvis handelskrigen trappes op, risikerer USA, at Kina straffer USA og resten af Vesten ved at lukke ned for adgangen til sjældne jordarter, siger Torsten Stiig Jansen.

Den stigende kinesiske interesse for Grønland har været med til at presse USA, mener han.

- Jeg tror, at USA har været utålmodige. De har registreret, hvordan Kina også er interesseret i Grønland og grønlandske råstoffer, så det er meget et spørgsmål om at holde Kina ude, siger Torsten Stiig Jansen.

Strategiske flådehavne i Arktis

USA vil gerne øge sin maritime tilstedeværelse i Arktis. Derfor skal det amerikanske forsvarsministerium undersøge, hvor USA kan oprette nye havne i Arktis, fremgår det af ”National Defence Authorization Act”, som er et årligt lovforslag, der fastsætter retningslinjerne for USA’s forsvarspolitik for det kommende år.

Og der er en god grund til at oprette strategiske havne i Arktis, mener Karsten Peter Jensen, der har undervist i international politik på Ilisimatusarfik.

LÆS OGSÅ Trump ville købe Grønland for stort beløb og bloktilskud

- Det betyder rigtig meget, hvis man kan placere en havn i et område, fordi så er det altså dem, der kontrollerer et område, siger Karsten Peter Jensen.

Og her er Grønland et oplagt sted at placere de nye havne på grund af Grønlands strategisk vigtige position i Arktis.

Arktisk
Foto © : Paarnaq Hansen / knr
Arktisk Kommando. Arkivfoto

- Vi er dem, der ligger tættest på Nordpolen. Det er os, der er centrum i hele Arktis og ligger imellem Rusland og USA, så Grønlands geografiske placering betyder rigtig meget, siger Karsten Peter Jensen.

Ifølge lektor og professor Peter Viggo Jakobsen har USA brug for flere havne i Arktis.

- I den amerikanske flåde erkender de, at de ikke har meget erfaring med at sejle i Arktis, og hvis de skal til at gøre det, vil det kræve havne, som er hammerdyre. Men det vil også kræve, at man får bygget krigsskibe og uddannet besætningerne til det.

- Amerikanerne diskuterer, om det kan betale sig, for det jo altså koster rigtig mange penge. Men i denne sammenhæng kan Grønland gå hen og blive interessant, siger Peter Viggo Jakobsen.