Dansk regeringsparti støtter råstoffond

De Radikale er klar til at oprette en dansk statsstøttet fond til gavn for forskellige erhvervsprojekter i Grønland - også uden at stille krav til grønlandsk kapital i fonden.
Der skal masser af penge til at få økonomien til at køre. Foto © : KNR
24. september 2014 07:13

Danmarks regeringsparti De Radikale støtter forslaget om en investeringsfond med danske skattekroner til fordel for Grønlands erhvervsprojekter. Det siger partiets Grønlandsordfører Helle Løvgreen Mølvig.

- Vi har en vilje til at kigge på det, og vi har en vilje til at arbejde på nogle forskellige modeller med pensionskasser som mulige investorer, som sammen med staten kan give indskud i denne her fond.

Det sker, mens regerings-partneren - Socialdemokraterne - også er interesseret i oprettelsen af en fond, men vil vente på, at en grønlandsk-dansk arbejdsgruppe kommer med forslag til, hvor de to lande kan investere sammen. Det forventes at komme i løbet af efteråret. 


Dansk kapital - til start

Forslaget om en investeringsfond til gavn for Grønlands råstofområde har været fremme flere gange. Sidste år var det danske pensionskasser, som luftede interessen for at investere i grønlandske mineprojekter, men fonden blev aldrig oprettet.

Denne gang er det direktøren for bygge-giganten MT Højgaard i Grønland og Færøerne, Jóannes Nicclassen, som foreslår, at den danske stat rejser omkring 10 mia. kroner i en fond, som det danske erhvervsliv kan sætte penge i også. Det skal ske for at sikre mulige investorere.

Mens Dansk Industri støtter projektet på betingelse af, at Selvstyret også sætter penge i fonden, vil De Radikale ikke sætte krav til grønlandsk kapital.

- Det er ikke umiddelbart et krav, nej. Men man kan sige, at jo flere, der er med i puljen, jo bedre muligheder vil der blive. Så jeg vil bestemt ikke afvise, at hvis selvstyret kom og sagde: Vi vil også  gerne putte nogle penge i en pulje, så er det da noget, vi gerne vil gå i dialog med, siger Helle Løvgreen Mølvig.


Erhvervsfond - og ikke råstoffond

Dog mener De Radikale, at en mulig fond skal være til gavn for hele erhvervsområdet i Grønland og ikke råstofprojekter alene. 

- Det kunne være inden for klima og energi, turisme og landbrug. Det kunne være råstofudvinding og innovation inden for en lang række miljøtiltag. Sådan som vi tænker det, er det ikke øremærket som noget bestemt, siger Helle Løvgreen Mølvig.

Derudover skal vejledning til virksomheder være en del af fondens formål.

Dog vil partiet ikke sætte kroner og ører på, hvor meget den danske stat skal sætte i fonden.