Dansk professor: Lad os styrke det nordiske samarbejde

Grønland og Færøerne bør indgå i en kommission om forsvars- og sikkerhedssamarbejde med Danmark og en række andre nordiske lande.
Foto © : Johan Gadegaard
06. januar 2015 07:02

Det foreslår professor ved Aarhus Universitet, Michael Böss, i dag i en kronik i Politiken.

Det sker, efter den tidligere norske udenrigsminister Thorvald Stoltenberg i efteråret foreslog at nedsætte en hurtigarbejdende kommission, som skal komme med forslag til, hvordan de nordiske lande tættere kan samarbejde og beskytte hinanden.

Det sker bl.a. på grund af Rusland, som med krisen i Ukraine har skabt større afstand til Vesten.

Og i den kommission bør bl.a. Grønland altså indgå, foreslår Michael Böss:

- Jeg tror dog, det er vigtigt, at Danmark går ind i et sådant samarbejde med henblik på at repræsentere hele Rigsfællesskabet. Derfor vil det være klogt at lade både Grønland og Færøerne deltage i en ny kommission, sådan at også de vil kunne føle ejerskab til de forslag, der kommer ud af den. De vil jo, sammen med Island, være centralt placeret i den vestnordiske ' ydre zone': Nordatlanten og Arktis, skriver han i kronikken.
 
Et tættere samarbejde mellem de nordiske lande samt Grønland og Færøerne er dog ikke at skabe yderligere splid med Rusland, har Stoltenberg understreget. Men derimod at skabe en tættere dialog med præsident Putin ud fra fælles interesser blandt de nordiske og arktiske lande i Nordatlanten.