Dansk avis sætter spørgsmålstegn ved Ove Karls udtalelser

I Politiken søndag var der et indlæg fra medlem af Naalakkersuisut Ove Karl Berthelsen, hvor han hylder Grønlands åbenhed omkring, hvilke hverv og økonomiske interesser de folkevalgte har. Politikens internationale redaktør Michael Jarlner giver ikke meget for Ove Karls udtalelser.
Skrevet af Peter Troelsen
07. februar 2013 11:34

Han gør opmærksom på at 2 af landets medlemmer af Naalakkersuisut ikke har udfyldt den frivillige erklæring, og hele 17 ud af de 31 medlemmer af Inatsisartut heller ikke har fundet det umagen værd at oplyse offentligheden om deres økonomiske interesser.

-Jeg tror, at man i et lille samfund som Grønlands må acceptere, at der er et vist mål af tordensskjolds soldater. Men netop derfor er det - som jeg skrev - også ekstra vigtigt at skabe maksimal åbenhed om magthaverne. Det er intentionen i Selvstyrets offentligt tilgængelige erklæringer om økonomiske interesser, men der er tre svagheder: Mange udfylder dem ikke, de omfatter ikke ægtefæller og lignende og man har friholdt embedsfolk, fastslår Politikens internationale redaktør Michael Jarlner overfor knr.gl.

Ove Karl Berthelsens udtalelser til Politiken kommer i kølvandet på avisens interesse for Kuupik Kleist og Ove Kars Berthelsens mineselskab, hvor man senere overdrog bestyrelsesposterne til hustruerne. Avisen mener ikke, at de to medlemmer af Naalakkersuisut har fået løst deres habilitetsproblemer af den vej, hvilket de herrer Berthelsen og Kleist selvsagt er lodret uenige i.

-Jeg forstår bekymringen for, at åbenhedskravet antaster privatlivets fred. Men fordelen er større end ulempen. Og det svenske samfund, som jo går endnu videre med offentliggørelse af selv skattebetalinger, har det jo fint, så værre er det heller ikke. Sporene fra råstofrige lande i Asien og Afrika viser, at råstoffer kan være et kors. Og sporene fra Island, at det hurtigt kan gå galt, påpeger Michael Jarlner.

Læs selv Michael Jarlners analyse her: http://politiken.dk/debat/profiler/jarlner/ECE1890168/ja-gu-skal-groenland-da-vaere-mere-aabent-end-danmark/