Danmark vil give Kina fast observatørstatus

Den danske regering ønsker at give Kina fast plads som observatør i Arktiske Råd. Det oplyser udenrigsminister Villy Søvndal over for Berlingske.
03. november 2011 10:53

- Det er ikke alene i Danmarks, men i hele Arktisk Råds interesse, at sikre, at så stor en kreds af lande med naturlige interesser i Arktis, er med, siger han.

Kina, som ikke selv har nogen arktiske kystlinjer, bør altså have en fast plads i rådet sammen med medlemslandene Danmark, USA, Canada, Rusland, Grønland, Færøerne, Island, Finland, Rusland, Norge, Sverige og rækken af lande med observatørstatus.

Villy Søvndal begrunder sit forslag med, at man ikke kan ignorere Kinas afgørende rolle på verdensscenen.

- Det handler om, at få så stærkt et råd, at det sikrer, at det er her, beslutningerne om Arktis reelt bliver truffet fremover, siger han.
- Og det ændrer ikke noget for Danmark og Grønland. Der er tale om at ændre Kinas position fra en midlertidig observatørstatus til en permanent observatørstatus. Det er en minimal ændring, men en meget vigtig ændring, lyder det udenrigsministeren, der iøvrigt bakkes op af tidligere udenrigsminister Per Stig Møller.

Arktis menes at rumme mere end ti procent af klodens uopdagede oliereserver, 30 procent af de uopdagede gasreserver samt store mængder mineraler.

Samtidig ændrer sejlruterne omkring Nordpolen sig på grund af klimaforandringerne. Nordvestpassagen er nu isfri hele året rundt, så skibe, som skal fra Asien til Europa, sparer omkring 4.000 km ved at benytte passagen i stedet for de hidtidige fragtruter gennem Panamakanalen. Det første kommercielle fragtskib benyttede den nye sejlrute i 2008.

Så sent som i september i år sejlede et dansk-chartret fragtskib gennem Nordøstpassagen nord om Rusland til Kina på kun ti og en halv dag - en ny rekord. Med andre ord bliver den nordligste del af kloden mere og mere interessant både strategisk og økonomisk, skriver Berlingske i dag.