Kina har åbenlyse interesser i Arktis. Derfor bør Grønland udarbejde klare retningslinjer for udenlandske investeringer.Foto: Max Braun

Ny rapport: Danmark og Grønland skal fastsætte tydelige regler over for Kina

Kinas interesser i Arktis kræver faste retningslinjer fra både Grønland og Danmark. Det konkluderer ny rapport fra DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.

Rettet klokken 11:45 - Det har tidligere fremgået af artiklen, at Danmark meldte sig med fuld finansiering. Der var imidlertidig kun tale om medfinansiering. Der er foretaget en rettelse.
Mange taler om Kinas skjulte interesser i Grønland, men det er ifølge en ny rapport fra DIIS en myte, at Kina skulle have skjulte hensigter.

- Tværtimod. Kinas interesser i Arktis er alt andet end skjulte, skriver Yang Jiang, seniorforsker på DIIS, der er forfatter til rapporten.

LÆS OGSÅ USA og Danmark uenige om Kinas lufthavnsinteresse

I januar 2018 udsendte den kinesiske regering nemlig et såkaldt white paper, hvor Kinas interesser i Arktis udspecificeres. Her beskriver Kina sig selv som en 'nær-arktisk stat', og at Kina har et mål om at etablere en 'polar-silkevej', der kan betjene nye shippingruter og udvikling af naturressourcer i Grønland. 

Fem projekter, hvor Kina er involveret:

 

  • Citronen Fjord: Kinas statsejede China Nonferrous
    Metal Industry’s Foreign Engineering and Construction har investeret i zinkmine-projektet ved Citronen Fjord. Hovedinvestoren er australske Ironbark.
  • Kobberprojekt ved Wegener Halvø: Den privatejede virksomhed, Jiangxi Zhongrun, underskrev i 2008 en aftale med Nordic Mining og fik i 2009 den første kinesiske licens for minedrift i Grønland. 
  • Jernmalm-mine: Den privatejede virksomhed, General Nice, driver selvstændigt mineprojektet 150 km nordøst for Nuuk. Virksomheden opnåede rettighederne til projektet fra London Mining i 2015.
  • Kuannersuit-projektet: Det statsejede kinesiske selskab Shenghe har investeret i mineprojektet Kuannersuit. Hovedinvestoren er Greenland Minerals and Energy (GME).
  • Lufthavnsprojekter: Det statsejede selskab CCCC blev i marts 2018 sat i udsigt til at udvide lufthavnene i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. Kinesisk involvering er dog sat på hold efter, at Danmark har vist investeringsinteresse i lufthavnsprojekterne.

Der skal faste regler til
Og når Kinas interesser er så åbenlyse, bør Danmark og Grønland snarest muligt fastsætte klare retningslinjer for samarbejdet med Kina, mener Yang Jiang. Hun har derfor tre anbefalinger:

  • Danmark skal indgå en aftale med Kina, hvor muligheder og begrænsninger i Grønland fastsættes tydeligt
  • Grønland skal fastsætte regler omkring licenser, kommercielle studier samt risikohåndteringen af minedrift og infrastruktur
  • Danmark og Grønland skal klarlægge, hvilke projekter der hører under forsvar- og sikkerhedspolitik

- Den seneste debat omkring lufthavnsprojekterne viser netop, at der bør være klare retningslinjer for udenlandske investorer i Grønland, siger Yang Jiang, seniorforsker på DIIS og forfatteren bag rapporten.

LÆS OGSÅ Dansk bidrag handler om Kina

Tidligere i år kom det frem, at et kinesisk selskab var parat til at byde på byggeriene af de nye lufthavne. I juni meldte Danmark sig på banen med en medfinansiering af lufthavnspakken. Muligvis for at holde kinesiske interesser ude. Forløbet satte gang i en ophedet debat i Naalakkersuisut, der endte med, at Partii Naleraq forlod koalitionen.

- Med klare retningslinjer undgår man at debattere omkring hvert eneste investeringsprojekt, siger Yang Jiang.

LÆS OGSÅ Bent fra Måløv udløste tre ugers politisk kaos

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt