Ekspert: Danmark frygter kinesisk indflydelse i Grønland

Grønland har brug for kinesiske investeringer for at få gang i råstofsektoren, men Danmark frygter, at Kina kan få for stor indflydelse i Grønland, og det giver spændinger internt i Rigsfællesskabet, fortæller forsker.
Foto © : Inspektionskutteren Tulugaq
21. december 2016 13:44

Kinesiske virksomheder er involveret i blandt andre Ironbarks projekt i Citronen Fjorden i Nordøstgrønland og GMEs på Kvanefjeldet. De kinesiske selskaber har nemlig både penge og ekspertise, der kan være med til at udvikle råstofsektoren her i landet.

Men i Danmark frygter man, at de kinesiske virksomheder kan få for stor indflydelse på Grønland.

- Den danske efterretningstjeneste har i de seneste års risikovurderinger givet udtryk for, at større kinesiske opkøb i Grønland vil kunne lede til, at Kina får en - set fra Danmark - uhensigtsmæssig stor potentiel indflydelse på Grønlands politik, skriver Camilla T. N. Sørensen, adjunkt ved Institut for statskundskab på Københavns Universitet til KNR.

LÆS OGSÅ Kinesisk selskab i Grønnedal vil vække bekymring

Hun forklarer, at der inden for Rigsfællesskabet altså kan være modsatrettede interesser, når det kommer til kinesiske investeringer i Grønland.

Qujaukitsoq kritiserede skarpt den danske regering

Flere danske medier har fortalt, hvordan statsminister Lars Løkke Rasmussen har lavet en aftale med de øvrige danske partiledere om at genåbne Grønnedal for lettere at kunne afvise et kinesisk selskab, som var interesseret i at købe den gamle flådebase.

Sagen kommer i forlængelse af naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, har kritiseret den danske regering i skarpe vendinger for ikke at tage hensyn til grønlandske ønsker i blandt andet udenrigspolitikken.

LÆS OGSÅ Vi har behov for Grønnedal

Camilla T. N. Sørensen understreger, at ingen officielle kilder har bekræftet, at interessen fra det kinesiske selskab var den direkte årsag til beslutningen om at genåbne Grønnedal.

Kinesiske selskaber anses som de mest oplagte partnere for Grønland

Men hun forklarer, at efterretningstjenesten mistanke overfor kinesiske investeringer er begrundet i, at det er uigennemskueligt, hvor tætte relationer de store kinesiske selskaber har til den kinesiske regering:

- Men reelt ved vi ikke, om det er tilfældet, siger Camilla T. N. Sørensen.

Omvendt arbejder de grønlandske politikere for at udvikle råstofsektoren i Grønland, og dertil skal bruges mange penge og ekspertise. To ting som kineserne kan levere.

LÆS OGSÅ Vi var ikke inddraget i afvisning af kinesere

- Kina og kinesiske selskaber bliver af grønlandske politikere og embedsmænd set som de potentielt mest oplagte partnere og investorer, da de har de nødvendige finansielle midler og ofte de relevante kompetencer og erfaringer med at udvinde råstoffer i svært tilgængelige områder, lyder det Camilla T. N. Sørensen.