Danmark forbyder tung bunkerolie som skibsbrændstof i Arktis

Den tunge bunkerolie bliver brugt som brændstof på skibe. Det bliver også fragtet på skibe fra en havn til en anden.
Den tunge bunkerolie er tyktflydende og nedbrydes langsomt. Foto © : Kåre Press-Kristensen
Skrevet af Christine Hyldal
06. februar 2024 14:23

Tung bunkerolie skal være forbudt på skibe, der sejler i Arktis fra 1. juli i år. 

Det meddeler den danske miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Den tunge bunkerolie bliver brugt som brændstof på skibe – og det bliver også fragtet på skibe fra en havn til en anden.

Hvad er tung bunkerolie?

Tung bunkerolie bliver også kaldt for heavy fuel oil (HFO).

HFO er meget vanskelig og til dels umulig at opsamle ved lave havtemperaturer.

Ved større spild af HFO vil der derfor være stor risiko for, at olien forbliver længe i vandet eller på de kyster, olien eventuelt strander på.

Kilde: Naalakkersuisut

Forbuddet skal dels begrænse forurening af havet ved oliespild. Det skal også begrænse luftforurening, fordi tung olie sammenlignet med lettere brændstof udleder langt flere partikler, herunder såkaldt black carbon, CO2 og mere svovl.

- Det er vanskeligt at samle tung olie op, og det kan derfor være til stor skade for dyre- og plantelivet. Derfor sætter vi en stopper for, at skibe bruger eller transporterer tung olie som skibsbrændstof, når de sejler i Arktis, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Tung olie bliver også kaldet heavy fuel oil. Det er tyktflydende og nedbrydes langsomt. Hvis tung olie bliver lækket i havet, kan den fanges under is og sprede sig over store afstande.

I november 2020 tilsluttede naalakkersuisut sig, at der skal vedtages et forbud mod, at skibe sejler på tung bunkerolie i Arktis.