WWF om forbud mod tung bunkerolie: - Det er os selv, der bestemmer, hvor gode vi vil være ved naturen her i Arktis

Verdensnaturfonden glæder sig over fremtidigt forbud mod verdens mest beskidte brændstof i de arktiske farvande.
I sidste uge tilsluttede Naalakkersuisut sig, at der skal vedtages et forbud mod arktisk sejlads på den tyktflydende bunkerolie, der er verdens mest forurenende skibsbrændstof.  Arkivfoto Foto © : Kåre Press-Kristensen
24. november 2020 14:32

Det er på tide, at tung bunkerolie, også kaldet heavy fuel oil (HFO), forbydes i Arktis.

Det mener Verdensnaturfondens projektkoordinator i Nuuk, Kaare Winther Hansen.

- Vi er rigtig glade for, at der er sket noget i sagen. Vi har været ret utålmodige, siger han til KNR. 

I sidste uge tilsluttede Naalakkersuisut sig, at der skal vedtages et forbud mod arktisk sejlads på den tyktflydende bunkerolie, der er verdens mest forurenende skibsbrændstof. 

Hvad er polarkoden?

Polarkoden er et internationalt regelsæt, der blandt andet skal sikre, at de skibe, der sejler i Arktis, er bedre rustet til forholdene.

Skibene skal blandt andet være bygget til at sejle i isfyldt farvand, og de skal have det nødvendige sikkerhedsudstyr ombord.

Forbuddet mod HFO forventes vedtaget af FN’s internationale søfartsorganisation, International Marine Organisation, i 2021. 

Kritik af tidsfrister

For de fleste skibe vil forbuddet træde i kraft den 1. juli 2024, men for fartøjer, der overholder regelsættet polarkoden, vil forbuddet træde i kraft den 1. juli 2029. 

Og de tidsfrister giver rynkede bryn hos Verdensnaturfonden. 

- Vi synes jo, det skal gå så hurtigt som muligt, så vi kan passe på den arktiske natur. Derfor håber vi, at Naalakkersuisut vil sige, at 2024 er skæringsdatoen, selvom det er muligt at forlænge helt indtil 2029, siger Kaare Winther Hansen og peger på, at blandt andet Royal Arctic Lines skibe sejler på den tunge olie. 

- Vi kan kun opfordre til, at vi får bygget de her skibe om, så vi hurtigst muligt får HFO’en ud af de grønlandske farvande.

Frygter for dyrelivet

For konsekvenserne ved et olieudslip vil være katastrofale, forklarer Kaare Winther Hansen:

- Hvis vi har et havari i de arktiske farvande, specielt i Nordgrønland, så vil vi få den her HFO, der er meget, meget tyktflydende, ud i vandet. Den er næsten umulig at oprense, når der er is i vandet, så det vil få nogle enorme konsekvenser for havfugle og havpattedyr - muligvis også for vores fiske- og rejeeksport, fordi der vil være forurening i mange år fremover, siger han og fortsætter:

HFO er meget vanskelig og til dels umulig at opsamle ved lave havtemperaturer.

Ved større spild af HFO vil der derfor være stor risiko for, at olien forbliver længe i vandet eller på de kyster, olien eventuelt strander på.

Kilde: Naalakkersuisut

- Det er os selv, der bestemmer, hvor gode vi vil være ved naturen her i Arktis.

Ingen trawlere på tung olie

Ifølge Grønlands Erhverv er det herhjemme kun Royal Arctic Line, der stadig bruger HFO som brændstof. Ingen trawlere sejler på det længere. 

Direktør for Royal Arctic Line Verner Hammeken skriver til KNR, at rederiet støtter op om forbuddet, og at man forventer en god overgang til at blive HFO-fri.

KNR har også været i kontakt med Energidirektør for Polaroil, Githa Brask Olsen. Hun fortæller, at Polaroil stoppede med at levere HFO denne sommer.