Danmark - Det behagelige valg

Den Nordatlantiske Gruppe præsenterer i dag to nye undersøgelser om grønlændere i Danmark.
Skrevet af Martine Lind Krebs
14. juni 2011 14:07

Grønland er det smukke land, hvor tilværelsen er afbalanceret. Mens Danmark er den behagelige og mere tidssvarende tilværelse. Sådan ser mange grønlændere i Danmark på valget mellem de to lande. Det er en af konklusionerne i en undersøgelse, som Den Nordatlantiske folketingsgruppe har fået udført.

Undersøgelsen er den tredje i rækken af Den Nordatlantiske Gruppes forsøg på at blive klogere på de grønlændere, der lever i Danmark. Formålet er at pege på en række løsninger, så Grønland kan bremse den store fraflytning.

Rapporten konkluderer, at de fleste 1. generations grønlændere i Danmark længes tilbage til Grønland, især til familie, naturen, maden, fritidsaktiviteterne og den mere afslappede tilgang til tilværelsen. Men at de også oplever, at Grønland ikke kan tilbyde en lige så behagelig tilværelse, som de har i Danmark, især småbørnsfamilierne.

De kritiserer blandt andet infrastrukturen, boligsituationen, skolerne, sundhedsvæsenet og den høje sociale ulighed i Grønland.

Derfor konkluderer Den Nordatlantiske Gruppe, at det er en langvarig proces at ændre ved den høje fraflytningsprocent.

Til gengæld er der mange af grønlænderne i Danmark, der gerne vil arbejde i Grønland i kortere perioder. Og det kan Grønland drage endnu større nytte af, end man gør i dag, lyder anbefalingen. For disse midlertidige ophold kan for mange ende med at blive permanente, især i takt med, at samfundet udvikler sig, lyder argumentationen.

Den Nordatlantiske Gruppe præsenterede i dag de to nyeste rapporter om grønlændere i Danmark i kulturhuset Katuaq.