D-vitaminmangel kan føre til fejlvækst

Børn i Sydgrønland lider af alvorlig vitamin-mangel, viser ny undersøgelse. Og det kan resultere i deformiteter, advarer børnelæge.

Samtlige af de 85 børn, som er blevet undersøgt, led af D-vitamin-mangel, og 70 procent led af jernmangel.

- Det, man ser hos børn, som har symptomer på D-vitaminmangel, er fejludvikling af deres knogler, så benene ser forkert ud. De kan også få smerter i benene. Nogle andre, der ikke bliver så stærkt påvirket, kan være pirrelige og mere trætte end andre børn, siger børnelæge på Dronning Ingrids Hospital Inga Hjuler.

D-vitamin hjælper til optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendig for knoglernes og tændernes funktioner. D-vitamin sikrer også balance i immunsystemet og vores blodsukker, og så sørger D-vitamin også for, at vi kan holde et højt humør og have masser af energi.

Det er distriktlægen i Kujalleq, Jan Færk, der står bag undersøgelsen. Han advarer mod, at børnene kan få problemer senere i livet, hvis de ikke får D-vitamin og jern nok. De kan komme til at lide af knogleskørhed, blodmangel, dårligt immunforsvar og manglende udvikling af hjernen og dermed indlæringsproblemer.

Distriktslæge alarmeret over vitaminmangel

Derfor foreslår Inga Hjuler, at børnene spiser sundt sammen med deres forældre. De skal opholde sig i sollyset og spise vitaminpiller.

- Den grønlandske kost med fed fisk giver faktisk rigtig meget D-vitamin. Sollys giver også D-vitamin, så børnene skal have lidt sol, men ikke for meget, selvfølgelig, siger hun.

- D-vitaminmangel er ikke ualmindeligt, heller ikke i andre lande, understreger børnelægen.
 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl