D vil have ændret Ottawa Deklarationen

Efter Grønlands boykot af Arktisk Råd, foreslår Demokraterne nu, at Naalakkersuisut fremadrettet kæmper for en ændring af Ottawa Deklarationen, som vil give alle selvstyrende områder en plads ved bordet.
Skrevet af Martine Lind Krebs
28. maj 2013 06:56

Ottawa Deklarationen er den aftale, som de otte arktiske stater indgik i 1996 ved Arktisk Råds grundlæggelse. Heri slås det fast, at de hver især har en stemme i rådet. Det vil altså sige, at Kongeriget Danmark har en stemme til sammen.

Men det bør der laves om på, mener Palle Christiansen fra Demokraterne. Han foreslår at Rigsfællesskabet sammen stiller forslag til ændring af Deklarationen ved det næstkommende ministermøde i Canada.

- Ændringerne skal sikre, at alle selvstyrende områder får en plads ved forhandlingsbordet med fri tale- og stemmeret. Alt andet vil virke unaturligt og ude af trit med den politiske udvikling, som er sket siden Ottawa Deklarationen af 1996 blev til, skriver han i en pressemeddelelse.

Selvstyrende områder har udviklet sig meget siden 1996, skyder begrundende, og derfor mener Palle Christiansen, at tiden er inde til at ændre konstellationen i Arktisk Råd.

Aleqa Hammond har i Oqalliffik givet udtryk for, at også hun ønsker, at Grønland får stemmeret i Arktisk Råd, eller alternativt, at Danmark overlader stemmen til Grønland. Dette har det danske Udenrigsministerium afvist at kommentere, da man i første omgang forsøger at få en forhandlingsløsning med det nye canadiske formandskab.