Døende, der vil på hospice, må rejse til Danmark

Der er 18 hospicer i Danmark, i Grønland er der ingen. Så hvis du bor i Grønland og vil på hospice, skal du rejse til Danmark. Om de forhold skal ændres skal diskuteres i Inatsisartut i dag.
Skrevet af Pipaluk Høegh
10. oktober 2012 07:04

I Danmark er der 18 hospicer, og fredag den 12. oktober åbner den 19 hospice i Danmark, den nye hospice ligger i Svendborg. Men i Grønland er der stadigvæk uvist, om der bliver oprettet et hospice. Som det er nu, så må uhelbredeligt syge rejse væk fra Grønland, hvis de gerne vil på hospice og dø under ordnede forhold. Der findes nemlig ikke hospicer i Grønland.

Inatsisartut skal onsdag den 10. oktober drøfte, om der er et behov for et hospice i Grønland.

I Danmark bliver hospicer prioriteret, og i det danske regerings Finanslov for 2011 blev der bevilliget penge  til at oprette 42 nye hospicepladser, i løbet af de næste 3-4 år.

-Så det samlede antal hospicepladser i 2014 vil nå op på i alt 250, skriver Hospice Forum Danmarks bestyrelse efter deres generalforsamling i år.

Medlem af Inatsisartut Doris Jakobsen (S) vil gerne have undersøgt behovet for etableringen af et hospice i Grønland, mens Siverth K. Heilmann og Knud Kristiansen fra Atassut gerne vil have, at der skal etableres et hospice.

Men i Grønland er det endnu uvist, om der overhovedet bliver oprettet et hospice, som de har  i Danmark. Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain afviser ikke forslaget, men vil have at behovet for et hospice først skal analyseres grundigt, det oplyser hun i et svarnotat.

Hvis du vil vide mere om Hospicer i Danmark, så kan du få mere viden gennem Hospice Forum Danmarks hjemmeside http://www.hospiceforum.dk