Demokraterne: Dårlig idé at bruge penge på oliejagt

Naalakkersuisuts forslag om genoplivning af et grønlandsk olieeventyr er uacceptabelt, mener Demokraterne. Der er for lidt dokumentation for at det kan give resultater og pengene kunne bruges bedre, siger Randi Vestergaard Evaldsen (D).
Randi Vestergaard Evaldsen
Randi Vestergaard Evaldsen Foto © : Jonas Fievé/KNR
28. august 2018 09:05

Naalakkersuisut vil bruge 48 millioner kroner på efterforskning efter olie i et forsøg på at finde interessede investorer til at trække olie op af undergrunden.

Men det er en dårlig idé, mener Demokraternes medlem af råstof og erhvervsudvalget, Randi Vestergaard Evaldsen.

- Mig bekendt, så er der ikke nogen efterspørgsel eller marked herfor lige nu. Det er derfor vi stiller spørgsmålstegn ved om vi skal bruge 48 millioner kroner til sådan et tiltag, når vi har så mange andre ting, som vi kan bruge pengene på, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Naalakkersuisoq for erhverv og energi, Aqqalu Jerimiassen forklarer, at de 48 millioner kroner kommer fra det nedlagte Alcoa-projekt.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil genoptage oliejagt

Så de skal med andre ord ikke tages fra andre områder i samfundet. Alligevel mener Randi Vestergaard Evaldsen, at pengene burde bruges anderledes.

- Tingene kan bruges på meget andet i denne her verden, og vi har rigtig mange ting vi kan bruge det på. Vi har vores sundhedsvæsen, vi kunne bruge pengene på bedre forhold for de udsatte unge og børn, vi har folkeskolen og skattelettelser og så videre.

Randi Vestergaard Evaldsen erkender, at man må forsøge noget, for at skabe nye erhvervsmuligheder.

Men hun mener at det er mærkeligt at Naalakkersuisut laver forslaget i tekstanmærkningerne i finansloven.

- Ganske almindelige grønlandske borgere kan ikke se hvad det er, der er gang i her. Og jeg synes at der er brug for at få snakket om de her ude i samfundet før vi overhovedet går hen i de baner, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

LÆS OGSÅ Uuliasioqatigiiffiit Kitaata imartaanit qimarrattut