Naalakkersuisut vil genoptage oliejagt

Naalakkersuisut har ikke opgivet drømmen om et grønlandsk olieeventyr. Det fremgår af forslaget til en finanslov, som blev fremlagt i mandags.
Foto © : KNR Qanorooq
24. august 2018 17:43

I finanslovsforslaget for 2019 vil man nemlig afsætte 48 millioner kroner der skal bruges til at undersøge, om der er olieforekomster i Diskobugten.

- Vi tror på, at der findes olie, og når man ser på spidsen af Nuussuaq, så kommer der olie fra jorden i nogle områder, som kan ses af alle, siger naalakkersuisoq for erhverv, energi og handel, Aqqalu Jerimiassen

Selvom man i 2014 stoppede efterforskningen i området, da man efter otte år ikke havde fundet olie, så har Naalakkersuisut altså ikke givet op. 

LÆS OGSÅ Olieselskaberne dropper Vestgrønland

Tror på succes på land

Da man denne gang vil lede efter olie på land, så håber Aqqalu Jerimiassen på et bedre udfald end sidst.

- Da denne efterforskning skal ske på land og ikke til havs, så ser det lettere ud, dermed kan det være nemmere at finde interesserede, siger han. 

LÆS OGSÅ Lave oliepriser slukker Grønlands drøm om et olieeventyr

Selve efterforskningen vil Naalakkersuisut selv betale, og vil derfor i finansloven for 2019 afsætte 48 millioner kroner, som blandt andet skal bruges til seismiske undersøgelser, der er nødvendige for at undersøge undergrunden. 

Men Aqqalu Jerimiassen lover dog, at man ikke tager pengene fra andre områder, da man allerede har pengene, som i sin tid var afsat til Alcoa projektet, som nu er opgivet.

- Forstået på den måde, at de ikke får en direkte indflydelse på Grønlands økonomi, fordi de har stået på kontoen længe, siger naalakkersuisoq for erhverv, energi og handel, Aqqalu Jerimiassen.

Hvis finanslovsforslaget for 2019 vedtages forventes den første olieefterforskning at skulle begynde til marts næste år.