Cyberangreb: Rigtig løn på vej til ansatte i Royal Greenland  

Royal Greenland har fået sit lønssystem op at køre efter have været ramt af et langvarigt cyberangreb, som stadig skaber udfordringer. 
Royal Greenland har siden midten af december været hårdt ramt af et cyberangreb, der blandt andet har haft konsekvenser for medarbejdernes løn. Foto © : KNR
30. december 2021 14:51

Næste gang, der tikker løn ind hos Royal Greenlands medarbejdere, passer pengene. 

For nu virker fiskerikoncernens lønssystem igen.

Det har været nede siden midten af december som følge af et omfattende cyberangreb. 

- Vi har haft medarbejdere på arbejde henover julen, som har ofret deres jul for at få vores systemer op at køre igen, fortæller koncernkommunikationschef i Royal Greenland, Masaana Egede.

LÆS OGSÅ Cyberangreb rammer Royal Greenlands ansatte på pengepungen

- Og det positive i det her er, at vores lønsystem nu er oppe at køre, sådan så vores medarbejdere langs kysten kan få den korrekte løn nu og også få reguleret den løn, de fik sidste gang, hvor de enten fik for meget eller for lidt, uddyber han.  

Bruger stadig nødløsninger

Royal Greenland har ikke ønsket at komme med detaljer om, hvad cyberangrebet helt konkret er gået ud på, og hvor omfattende det har været. 

Men selskabet har gjort klart, at det særligt har ramt dets kommunikations- og betalingssystemer. 

Og selv om lønssystemet nu kører, som det skal, er andre områder stadig påvirket.

LÆS OGSÅ Omfattende cyberangreb har stadig kløerne boret ned i Royal Greenland

For eksempel dét, der har med fiskernes indhandling at gøre. 

- Dér har vi stadig nogle nødløsninger. Som vi har fortalt tidligere har vi i visse tilfælde brugt papir og pen som i gamle dage, men vi har heldigvis fundet et system, som virker, og det er rigtig dejligt at se, at indhandlingen virker trods de udfordrende omstændigheder, siger Masaana Egede.  

Slukker alt og tænder igen

Han forklarer, at Royal Greenland har måttet trække stikket på størstedelen af selskabets systemer:   

-  Og nu er vi i gang med at tænde dem ét efter et og gennemgå dem for at se, om de er okay, siger Masaana Egede. 

Er angrebet overstået, eller er det stadig i gang? 

- Det er svært at sige, når det er et cyberangreb. På nuværende tidspunkt er vi der, hvor vi gennemgår systemerne for netop at se, om der er noget tilbage, siger Masaana Egede og fortsætter:  

- Jeg kan ikke udtale mig om en decideret tidshorisont. Det positive er, at vi er begyndt at starte systemerne op igen og er begyndt at have nogle normale funktioner. Men vi har mange systemer, og vi er en international virksomhed, og derfor vil vi også have brug for tid til at komme helt op at køre igen.