Coronavirus: Erhvervsdrivende medlemmer af Arctic Circle Business mister tilsammen millioner

55 personer er fyret. De arbejdede med turisme i Qeqqata Kommunia.
Heliskiing i Maniitsoq er en af de store aktører som er ramt af manglende turister, oplyser direktør for Arctic Circle Business. Foto © : KNR
19. marts 2020 06:02

Opdateret med præcisering torsdag 19.marts:

KNR har skrevet at Arctic Circle Business mister millioner på grund af turister, der aflyser deres ferie. KNR vil gøre opmærksom på, at det er de 28 erhvervsdrivende medlemmer af Arctic Circle Business, der kommer til at miste 55 millioner kroner, hvis coronavirusset fortsætter til juni.

11 millioner kroner. Så meget har de erhvervsdrivende 28 medlemmer af Arctic Circle Business mistet tilsammen på grund af turister, der aflyser deres ferie.

- Vi er ramt, siger Louise Lynge Berthelsen, der er direktør for Arctic Circle Business.

Der er i alt 64 medlemmer i Arctic Circle Business.

Indtil videre er der to personer, der er testet positiv for coronavirus i Grønland.

LÆS OGSÅ Endnu en person er smittet med coronavirus: Nuuk isoleres

På denne tid af året plejer der ellers at være mange skiturister ved Maniitsoq. Nu er der ingen, der står på ski.

- Hvis coronavirusset fortsætter, så har vi et potentielt tab indenfor turisme på over 70 millioner kroner. Og her kan man sige, at en af de store aktører er ramt - nemlig heliskiing i Maniitsoq, siger Louise Lynge Berthelsen.

55 personer er sendt hjem

Mange medarbejdere indenfor turisme i Qeqqata Kommunia er sendt hjem, da der er mangel på opgaver.

- Allerede nu er der 55 personer, som er opsagt, eller har fået lov til at gå hjem uden løn. Og hvis coronavirusset fortsætter, så stiger antallet til det dobbelte, faktisk helt op til 110, siger Louise Lynge Berthelsen.

Arctic Circle Business kræver, at Naalakkersuisut kommer med en økonomisk hjælpepakke, da flere virksomheder frygter at gå fallit.

LÆS OGSÅ Hoteller mister gæster efter coronaudbrud

Organisationen mener, at en måde at håndtere krisen på, kan være at udsætte skatter.

- Det, vi gerne vil opfordre Naalakkersuisut til, er, at lave nogle hjælpepakker, hvor man henligger skatten, så den ikke skal betales i de næste tre måneder eller halve år, så længe Grønland er ramt af det her coronavirus.

Skaber bekymring

Og situationen skaber bekymring blandt de private erhvervsdrivende i Qeqqata Kommunia.

- Folk er frustrerede og bekymrede. De er bange for, hvad der kommer til at ske for dem i fremtiden, siger Louise Lynge Berthelsen.

Ifølge hende nærmer nogle turistvirksomheder sig en konkurs. 

Naalakkersuisut og GE er begyndt drøftelserne om en hjælpepakke til virksomheder i økonomiske problemer. Men hvordan problemet skal løses, er ikke besluttet endnu, siger kommunikationskonsulent i Grønlands Erhverv Erik Holmsgård til KNR.

Grønlands Erhverv forventer, at Naalakkersuisut sammen med GE beslutter, hvordan virksomheder, som lider økonomisk tab på grund af coronavirussen, kan hjælpes.