Coronafrygt i Kangerlussuaq: Tre rejsende fra Færøerne er i karantæne

De tre passagerer sagde selv til flyets personale, at de havde det skidt. Derefter alarmerede kaptajnen myndighederne, som sendte landslægen og politiet til Kangerlussuaq.
Martha Abelsen og Kim Kielsen fortalte, at de tre passagerer selv fortalte flyets personale, at de havde det skidt. Foto © : KNR
09. marts 2020 14:33

Tre rejsende fra Færøerne ombord på Danmarksflyet er i karantæne i Kangerlussuaq, fordi de muligvis kan være smittet med coronavirus. De tre er danske statsborgere, der bor i Grønland. 

Det fortæller formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), og Martha Abelsen (S), der er naalakkersuisoq for sundhed, på et pressemøde.  

De første meldinger var, at to passagerer på flyet kunne være smittet med coronavirus - men der er faktisk tale om tre. Det bekræfter Svend Foldager, som er medlem i Epidemikommissionen, til KNR.

Det vides endnu ikke, om de tre passagerer rent faktisk er smittet med coronavirus. Svaret på prøverne er klar i morgen klokken 12. 

LÆS OGSÅ Mistanke om coronasmitte i lufthavnen i Kangerlussuaq

Hvis de tre er smittet med coronavirus, vil de være de første her i landet.

De tre sidder lige nu på Hotel Kangerlussuaq. De sidder isoleret i hver deres værelse og venter på svar på de prøver, de har fået taget.

Alle de andre passagerer, som var med på flyet, har fået lov til at fortsætte deres rejse.  

Er isoleret sammen med sidemænd

De tre passagerer sagde selv til flyets personale, at de havde det skidt. Derefter alarmerede kaptajnen myndighederne, som sendte landslægen og politiet til Kangerlussuaq for at undersøge de to passagerer og indsamle data.

De tre personer er sammen med deres sidemænd i flyet foreløbigt isoleret.

Resten af flyets passagerer blev inddelt i to kategorier: Høj risiko og lav risiko.

LÆS OGSÅ Arctic Circle Race aflyses på grund af coronavirus

De passagerer, som Epidemikommissionen vurderede til at være i ”høj risiko”, kunne fortsætte deres rejse til slutdestinationen, hvis rejsen kunne afsluttes indenfor to dage. De skal herefter i frivillig karantæne.

De resterende ”lav-risiko”-passagerer kunne også fortsætte deres rejse. De skal også holde øje med symptomer, oplyser politiet i en pressemeddelelse. 

ACR er aflyst

- Jeg regner med at indkalde til nyt pressemøde i morgen, når landslægen er kommet tilbage, siger Kim Kielsen. 

Statens Serum Institut i København analyserer prøverne. 

I fredags opdaterede Epidemikommissionen sine anbefalinger. Blandt andet bør arrangementer med mere end 1000 deltagere aflyses eller udskydes. 

Arctic Winter Games i Canada blev aflyst lørdag aften på grund af frygt for coronasmitte, og i dag er Arctic Circle Race i Sisimiut også blevet aflyst af samme grund.