Conny Rasmussen føler sig ikke tryg ved at tage imod vaccinen mod covid-19, før der er forsket i bivirkningerne over længere tid. Privatfoto.Foto: Privat

Conny er ikke vaccineret og må ikke gå på restaurant: Vi bliver ofte set på som onde

Fordi Conny Rasmussen ikke er vaccineret mod covid-19, må hun ikke tage på restaurant eller i biografen. Det er træls, siger hun.

I går spændte Naalakkersuisut corona-buen en ekstra tand og indførte en række nye restriktioner.

Nu skal folk i hele landet blandt andet vise coronapas på offentlige steder som restauranter, barer, værtshuse, museer og biografer. 

Og for dem, der ikke er vaccinerede, er det bare ærgerligt. Hvis du er over 15 år og uvaccineret, har du nemlig ikke adgang til de steder - medmindre du kan bevise, at du er immun.

Restriktioner i Grønland - helt kort
 
 • I hele landet skal du vise coronapas på offentlige steder. Det er restauranter, barer, værtshuse, musser, biografer og så videre.  
Du skal have mundbind på, når du 
 • Er i lokaler med offentlig adgang (butikker, kirker, biblioteker, restauranter og så videre).
 • Når de kører i bus og taxa.

 

 • Restauranter, barer og værtshuse må kun lukke halvdelen af det antal gæster ind, som lokalet er godkendt til
   
 • Frem til 1. februar lukker alle steder, hvor der serveres alkohol, klokken 22. 
   
 • Hvis du er over 15 år og uvaccineret, har du ikek adgang til biblioteker, biografer, værtshuse, restauranter og andre steder med offentlig adgang. Det gælder ikke butikker og offentlig transport. Du skal kunen vise et bevis for at være immun for at få adgang. 


Rejser fra Danmark

 • Fra 26. januar skal du ikke længere vise en negativ test ved checkin i Kastrup. Testkravet ved indrejse fra Danmark bliver simpelthen droppet. 

En af dem, som bliver ramt af de nye regler, er Conny Rasmussen. Hun er direktionssekretær i Nuuk Water Taxi, 46 år, og så er hun ikke vaccineret.

- Jeg synes, at det er ved at være træls efterhånden. Det er to år siden, at det her virus kom til landet. Jeg synes faktisk, at jeg er ved at være lidt træt af de her restriktioner, siger hun til KNR.

LÆS OGSÅ Slut med test for indrejse til Grønland og områderestriktioner gøres landsdækkende

Hun oplever, at samfundet bliver inddelt i et a- og b-hold.

- Jeg føler lidt, at vores liv bliver bremset. Os, der ikke er vaccineret, bliver ofte set på som onde, og de vaccinerede er de gode. Vi bliver sat i nogle kasser, og jeg synes, at det er ved at være lidt for meget.

"Vores liv er sat på pause"

Med de nye restriktioner for dem, der ikke er vaccinerede, oplever Conny Rasmussen, at hendes liv for alvor er sat på pause.

- Vi må ikke komme i kulturhuset, vi må ikke komme i biografen, cafeer og restauranter. Vi kan bare blive hjemme, besøge nogle venner eller tage ud i naturen.

- Det er heller ikke dårlige ting, men vores liv bliver sat på pause andre steder. Mig og mine børn vil selvfølgelig også gerne på museet, biblioteket, på caféer og i biografer, siger Conny Rasmussen.

68 procent af befolkningen har fået to skud vaccine i armen mod covid-19. Både Naalakkersuisut og landslægen opfordrer resten til at gøre det samme. 

LÆS OGSÅ Gælder fra midnat: Alkoholforbud i tre kommuner

Men Conny Rasmussen føler sig ikke tryg ved at tage vaccinen, og hun er heller ikke tryg ved, at hendes to børn skal have den. Hun ser gerne, at der er forsket i risikoen for bivirkninger i længere tid, end der er nu.

Og ikke engang tanken om, at hun ikke må gå i biografen eller på restaurant får hende til at ændre mening:

- Nej. Absolut ikke, siger Conny Rasmussen.

Med eller uden vaccine kan folk her i landet dog stadig godt tage offentligtransport og købe ind i butikker.

Corona-status i Grønland

Indlagte 0  
Døde 21  
Førstegangsvaccinerede 73%  
Andengangsvaccinerede 68%  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
  Opdateret: 
1. april 14:00

Forebyg smitte mod coronavirus