VIDEO Chemnitz Narup og Qujaukitsoq i debat om fyringer

Naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, køber ikke Kommuneqarfik Sermersooqs forklaring bag nødvendigheden af at afskedige 75 medarbejdere.
26. september 2014 14:20

Borgmester Asii Chemnitz Narup lægger skylden over på udligningsordningen, som afkræver Kommuneqarfik Sermersooq yderligere 54 millioner kroner til fælleskassen i 2015. Mens Vittus Qujaukitsoq mener, kommunen skal kigge indad og se på den dårlige økonomistyring.

 

- Som bekendt, har Kommuneqarfik Sermersooq på grund af sin alvorlige økonomiske situation, været under skærpet tilsyn siden vinter, siger han til KNR.

Læs også Sermersooq nedlægger 75 stillinger

 

Så du mener ikke, at de 54 millioner kroner spiller nogen rolle?

 

- Jeg synes, at man først og fremmest skal kigge på kommunens økonomiske situation. Naalakkersuisut venter stadig på en økonomisk redegørelse fra kommunen.

 

- Vi venter stadig på en udtalelse fra kommunalbestyrelsen, Naalakkersuisut har endnu ikke modtaget nogen forklaring på, hvordan den økonomiske situation ser ud i dag, siger Vittus Qujakitsoq.

 

2 + 2 = 4
Kommunens øverst ansvarlige svarer med et simpelt regnestykke.

 

- Jeg vil gerne sige, at vi er gået i gang med budgettet for 2015, og at budgetforudsætningerne blev fremlagt kommunalbestyrelsen på dens møde i mandags, hvor vi kunne konstatere, at vi vil komme ud med et underskud på 57 millioner kroner i 2015. 

 

- Hvis Vittus Qujaukitsoq ikke havde taget 54 millioner fra os den 20. august, så havde vi ikke stået i denne her situation, hvor vi må fyre medarbejdere, siger Asii Chemnitz Narup.

Læs også Sparekuren er indledt i Sermersooq

Men Vittus Qujaukitsoq betvivler den udlægning.

 

- Ser vi på kommunens tillægsbevillinger bare for i år, så kan vi se, at der er foretaget ekstraordinære bevillinger for 150 millioner kroner.

 

- Sammenholdt med revisionens påtegning, ønsker vi at få afklaret, hvorfor dette er sket. Vi gælder os til at få en forklaring fra kommunen, siger Vittus Qujaukitsoq.

 

Se hele debatten fra Qanorooq i playeren herover.