Canadisk utilfredshed med erklæring

Canadiske Inuit reagerede hurtigt imod den erklæring, der kom før det Arktiske Råds møde I Kiruna. Der blev fremlagt en erklæring i Kiruna før det Arktiske Råds møde der begynder i dag, om at arktiske oprindelige folk er imod olieboring i de arktiske farvande.
15. maj 2013 06:55

Reaktionen imod denne erklæring kom hurtigt fra de canadiske Inuit, som forkastede den.

Terry Audla, præsident for den nationale Inuit organisation Inuit Tapiriit Kanatami, udtaler til pressen, at Inuit ikke har godkendt denne erklæring, som lader til at være et Greenpeace initiativ imod ressourceudvikling på vore egne jorde og farvande.

-Jeg ved, at de legitime Inuit organisationer og ledere fra alle Canadas arktiske egne ikke deler denne opfattelse, som blev fremlagt i Kiruna, og vi står sammen for at forkaste Greenpeaces brug af oprindelige folks stemmer til at fremme deres egne ideer, siger Terry Audla.

Denne erklæring i Kiruna er et åbnelyst forsøg på at blande sig i de oprindelige folks anliggende, siger Duane Smith, president for Inuit Circumpolar Council i Canada (ICC) til pressen. Smith siger videre, at Inuit ledere fra hele det cirkumpolare Arktis i 2011 udfærdigede og underskrev en fælles deklaration om ressourceudvikling i de arktiske egne.

-Som jeg videre forklarede i denne vor egen erklæring, gør vi, Inuit, det helt klart, at vi ikke er anti-udvikling fordi lige som alle andre vil vi gerne have jobs, bedre sundhed tjenester, bedre uddannelse og bedre boliger. MEN vi ønsker ikke udvikling for enhver pris, det skal være ansvarlig udvikling, fordi vi samtidigt ønsker at varetage vort miljø og vore dyr, slutter Terry Audla.