Canada anerkender oprindelige folks rettigheder

Det var en historisk dag i FN i går, da Canada meddelte at de støtter op om FN’s Erklæring for Oprindelige Folks Rettigheder.
Foto © : United Nations Photo/Flickr
11. maj 2016 14:00

Det var den tale som FN’s Permanente Forum for Oprindelige Folk havde ventet på i mange år.

Carolyn Bennett, Canadas minister for oprindelige folk, annoncerede tirsdag i Permanent Forum, at Canada nu fuldt ud vil implementere FN’s Erklæring for Oprindelige Folks Rettigheder, indenfor rammerne af den canadiske grundlov.

Det er et historisk og monumentalt vendepunkt for oprindelige folk i Canada, Inuit, indianere og metis.

Læs også Det Permanente Forum indleder årligt møde

Erklæringen berører næsten alt i deres liv, fra minedrift til retten til undervisning, retten til sundhed, til selvstyre og meget meget andet.

Og frem for alt garanterer erklæringen de oprindelige folk retten til fri, forudgående og informeret accept, altså at de har ret til at sige ja eller nej, blandt andet til initiativer, der berører miljøet.

I sin korte, men stærke tale, fremhævede Carolyn Bennett at dette var resultatet af en årelang kamp og ville betyde grundlæggende ændringer i hvordan oprindelige folk behandles i Canada fremover.

Læs også FN holder møde for oprindelige folk

Canada bliver således kun det andet land i verden, efter Bolivia, der implementerer erklæringen.

Carolyn Bennett fik den største og længste stående applaus i Forumets historie.

Kenneth Deer, indianer høvding fra Kahanawake, udtaler til KNR at det ministeren annoncerede tirsdag var langt mere omfattende end hvad man havde forventet, og at det vil indlede et helt nyt kapital i Canadas historie.

Læs også Menneskerettigheder på dagsordenen i Canada

Aqqaluk Lynge, der er tidligere medlem af Permanent Forum, og som har arbejdet med på erklæringen i flere år, siger til KNR at han var dybt rørt af hendes tale.

Til sidst citerede Carolyn Bennet en canadisk indianer høvding, der havde fortalt hende at i kolonitiden var kanoen kæntret, men nu vender vi kanoen, så vi kan sejle støt videre mod en bedre fremtid for oprindelige folk i Canada.