Cairn borer på dybt vand

Olieselskabet Cairn Energys boringer ved Disko denne sommer kommer til at foregå på dybt vand.
Skrevet af Martine Lind Krebs
23. maj 2011 05:18

Sidste år lovede Selvstyret ellers, at boringerne i Grønland, i modsætning BP's i den Mexicanske Golf, skulle foregå på lavt vand. Men i år er der alligevel givet tilladelse til, at Cairn Energy kan bore dybere end på 650 meters havdybde.Det skriver dagbladet Politiken.

Det har blandt andet kommunernes landsforening Kanukoka udtrykt bekymring over.

- I 2011 vil der blive boret på markant større dybder, hvilket gør det mere teknisk krævende at stoppe et eventuelt blow-out, skriver landsforeningen blandt andet i et høringssvar.

Men Råstofdirektoratet afviser over for Politiken, at der er slækket på sikkerheden. Direktør Jørn Skov Nielsen henviser til, at godkendelserne er givet efter internationale standarder, og samtidig er der stillet vidtgående krav til sikkerhed og miljø.

Såvel Kanukoka som miljøorganisationen Greenpeace har også kritiseret, at Selvstyret har givet tilladelse til udledning af 45 tons skrappe kemikalier pr. prøveboring. Og Greenpesace kritiserer også de grønlandske myndigheder for ikke at overholde de skrappe norske sikkerhedsforanstaltninger, som netop er blevet indført for boringer i isfyldte farvande.