Butikkerne forventer slutspurt på julehandlen i dag

På trods af nye og højere afgifter på sukker har en butikskæde valgt ikke at sætte prisen op på juleslik i år.
Byens juletræ og nordlys. Nuuk, 17. december 2019
I år falder lillejuleaftensdag på en hverdag, hvorfor butikkerne i dag forventer slutspurt på julehandlen. Foto © : Vilhelm Lynge Hard
Skrevet af Kathrine Kruse
23. december 2019 15:07

Landets tre store butikskæder ser frem til en slutspurt på julehandlen i dag mandag og i morgen.

Lillejuleaftensdag faldt på en søndag sidste år - men i år er det en mandag. Derfor forventer både Brugseni, Pisiffik og Pilersuisoq at få ekstra travlt med julehandlen i dag.

- Julen falder en smule anderledes i år, som betyder, at dagen i dag bliver ekstra stor. Julehandlen ser ud til at blive en smule større end sidste år, men vi kender først de reelle tal i aften, når butikkerne lukker, siger Randi Vestergaard Evaldsen, der er indkøbschef hos Kalaallit Nunaanni Brugseni.

LÆS OGSÅ Hygge, fællesskab og sørgmodighed: Julen vækker mange følelser

Meldingen er nogenlunde den samme fra Pisiffik-kæden:

- Der har været travlt i alle byer helt frem til den 22. december. Og vi ser frem til en forrygende slutspurt i dag og i morgen 24. december. 23. december bliver større end sidste år, da det er en hverdag i år, siger Heine Stilling Jensen, der er indkøbs- og marketingdirektør hos Pisiffik.

Pilersuisoq-kæden har også store forventninger til dagen i dag:

- Vi har haft en fin julehandel indtil videre, men vi skal først have omsætningen i hus i dag 23. december, før vi kan få en god jul. Omsætningen i dag bliver en af de største på året, hvis ikke den største, fortæller Niels Andersen, der er kædedirektør i Pilersuisoq.

Priserne på juleslik ikke sat op  

Kædedirektøren i Pilersuisoq fortæller samtidig, at Pilersuisoq har valgt ikke at sætte prisen op på juleslik, da sukkerafgiften tidligere i efteråret blev sat op.

- Julevarerne er en sæsonvare, og det er vigtigt, at vi får det hele solgt i en kort og afgrænset periode. Derfor har vi valgt ikke at sætte prisen op på vores juleslik i år, siger Niels Andersen.

LÆS OGSÅ Lige før nye afgifter: Brugseni har solgt 12 gange så meget sukker

Pisiffiks kunder har dog i år været mere opmærksommer på at købe tilbudsvarerne på juleslik og andre sukkervarer:

- Men vi har stort set formået at have alle kampagner på disse områder, siger Heine Stilling Jensen.

- Vi solgte rigtig meget juleslik, sukker med mere den dag, den nye lovgivning blev meldt ud, og salget ser ud til at blive det samme som sidste år, fortæller Randi Vestergaard Evaldsen fra Kalaallit Nunaanni Brugseni.

Kalaallit Nunaanni Brugseni åbnede i år to nye butikker. Nemlig Brugseni i Ilulissat og Natalies i Nuuk. Og der er gode forventninger til Brugseni Ilulissat.

- Den ser ud til at få en forrygende julehandel, som kommer til at gavne borgerne i byen, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Anderledes forholder det sig i nabobyen Aasiaat. Her vil den kommunale månedsløn nemlig først vil blive udbetalt i slutningen af december:

- Aasiaat udbetaler først løn 30. december, så det har vi kunnet mærke, da vi har haft lidt lavere omsætning i den by, fortæller Heine Stilling Jensen fra Pisiffik.