Hygge, fællesskab og sørgmodighed: Julen vækker mange følelser

Menuen er planlagt, og det er for alvor ved at være juletid. For Pilutannguaq Kloster, der er hjemløs, betyder det mest, at hendes børn er i sikkerhed og har det godt.
Pilutannguaq er 27 år og hjemløs. For hende er julen ikke kun glædelig. Foto © : KNR
23. december 2019 13:03

I morgen er det jul, og KNR har brugt formiddagen i Nuuk Center og spurgt forbipasserende, hvad julen betyder for dem.

 

Pilutannguaq Kloster, 27 år, hjemløs

Foto © : KNR

For nogle vækker traditioner om juleaften ikke kun glæde. For Pilutannguaq Kloster er det følelsesmæssigt hårdt i disse dage, hvor julen nærmer sig.

- Jeg kan ikke mærke, at julen nærmer sig, men jeg er glad for, at mine to børn er i sikkerhed i Danmark. Når de har det godt og er i sikkerhed, er jeg glad men også lidt sørgmodig. Jeg glæder mig til at høre fra mine børn i juledagene.

Pilutannguaq Kloster har sikret sin julemiddag i morgen 24. december, og i resten af juledagene skal hun være sammen de andre hjemløse og følge med i, hvad de ellers foretager sig.

 

Jacob Mølgaard, 49 år, pilot og jæger

Foto © : KNR

For Jacob Mølgaard, der har fødselsdag lillejuleaften, handler julen meget om fællesskab.

- Julen er, som man siger, hjerternes fest. Vi holder sammen. Vi er en stor familie hos mig. Min far og mine storebror er kommet, så vi holder en stor familiefest.

- Vi skal først og fremmest have lammesteg og andesteg, og så er der lidt rensdyr på menuen. Vi er stort set klar. Der er kun lidt tilbage af travlheden.
 

 

Anna-Sofie Hurup Skjervedal, 34 år, konsulent

Foto © : KNR

Det er særligt tiden sammen med de nærmeste, der gør julen til noget særligt for Anna-Sofie Hurup Skjervedal.

- Julen betyder hygge og familie, og at man er sammen om noget helt særligt.

- Vi skal have den helt traditionelle juleand, brunede kartofler og risalamande. Jeg skal i hvert fald lave risalamanden, det gør jeg hvert år. Vi bliver en lille flok på seks til syv stykker.

 

Karl, 59 år, studerende

Foto © : KNR

For Karl er julen noget helt særligt.

- Julen betyder meget. Siden jeg var barn har min far, mor og bedstemor altid forberedt en god jul til os, og jeg er vokset op i en god familie. Vi har en tradition med at spise rensdyr, moskus og andesteg.

- Det er det, vi får hvert år. Vi er også på rensdyrjagt og moskusjagt hvert år, så der er nok at spise. Det er den sidste indkøbsdag til julegaver, så jeg er lige ved at kigge lidt rundt.