Butikker overvejer at stoppe salg af populære varer
Saft, energidrikke, juice og dansk vand er blandt de varer, som Brugseni og Pisiffik overvejer at fjerne fra hylderne, når kalenderen siger 2024.
Det sker som konsekvens af, at Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø har valgt at afvise detailkædernes anmodning om midlertidigt at være fritaget det nye returpantsystem, som træder i kraft ved årsskiftet.
Sådan lyder advarslen fra Karsten Lyberth-Klausen, der er sekretariatschef ved Grønlands Erhverv, som repræsenterer de to detailkæder.
- Både Brugseni og Pisiffik overvejer, at de kun vil sælge Nuuk Imeqs gamle produkter. De kan nemlig håndteres af de nuværende flaskeautomater. Indtil de nye automater er på plads risikerer man altså, at energidrikke, frugtsmoothies, vand med brus og Ribena bliver taget af hylderne, siger han.
Ifølge Karsten Lyberth-Klausen er butikkerne kun forpligtet til at tage imod panttyper, som de sælger i butikken. Derfor skal de altså ikke tage imod pantemballage, som er omfattet af de nye regler, hvis ikke produktet er blevet solgt i Brugseni eller Pisiffik.
Departementet ude af trit med virkeligheden
Karsten Lyberth-Klausen fortæller, at detailbutikkerne tidligere har oplyst til departementet, at de nye regler skulle ligge klar senest 1. september, hvis butikkerne på nogen måde skulle kunne nå at blive klar til årsskiftet.
Det skyldes blandt andet, at Tomra, som producerer pantautomaterne, ikke kan nå at leverer de mange nye maskiner med få måneders varsel.
Det betyder, at det kan tage flere måneder, før det nye returpantsystem er fuldt implementeret i alle Brugsenis og Pisiffiks butikker.
Derfor er butikker også forundret over, at de ikke har fået medhold i deres dispensation.
- Det er utroligt, at departementet først i oktober fortæller os, hvilke automater der skal bestilles. De har arbejdet på det her i over seks måneder, men forventer alligevel, at vi kan være klar på bare to til tre måneder, siger Karsten Lyberth-Klausen.
I en pressemeddelelse begrunder Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø sit afslag med, at ’andre aktører forventer at stå klar med en automatisk eller manuel løsning per 1. januar’. Derfor vurderer naalakkersuisut, at Brugseni og Pisiffik også kan nå det.
Skeptiske overfor manuel optælling
Det er op til de enkelte butikker at bestemme, hvordan de vil håndtere det nye returpantsystem. En mulighed er, at man i stedet for maskiner optæller panten manuelt.
Det er dog en løsning, som både Pisiffik og Brugseni er skeptiske overfor.
- Det er ikke en løsning, som virksomhederne umiddelbart synes, er relevant. Det vil jo betyde, at de skal ansætte en masse flaskedrenge, som skal håndtere de mange pantprodukter. Det bliver ikke let for virksomhederne at håndtere, siger Karsten Lyberth-Klausen.
Det er kun Brugseni og Pisiffik, der har meldt ud, at de ikke kan nå at implementere det nye pantsystem fra 1. januar 2024. Derfor vil der være andre butikker, hvor man kan købe og aflevere varer, som bliver solgt i de den nye pantemballage.