Demokraterne: Brug flere penge på folkeskolen

Skal der bruges flere af landskassens penge, skal de bruges på folkeskolen - ikke på nye støtteordninger, lyder det fra Demokraternes medlem af finansudvalget, Tillie Martinussen, der er i gang med dette års finanslovsforhandlinger.
Foto © : Camilla Dam/KNR
17. august 2016 13:43

- Vi er simpelthen nødt til at gøre noget, og vi ved, at folkeskolen virkelig trænger til at blive revideret og løftet, så hvis vi skal investere noget ekstra nogen steder hen, så skal vi fokusere det på børn og unge, siger Tillie Martinussen fra Demokraterne.

Hun vil ikke anvise præcist, hvor pengene til at styrke folkeskolen skal komme fra.

Hun understreger dog, at Demokraterne vil anvise finansiering til de forslag, som de kommer med til finanslovsforhandlingerne, og så afviser hun umiddelbart at støtte Siumuts forslag om en støtteordning til Sydgrønlandske fiskere.

Læs også Immanuelsen: Pengene skal ud og arbejde

- Jeg er slet ikke sikker på det er nødvendigt at nedprioritere noget, vi er bare nødt til at lade være med at bruge pengene på alle mulige mærkelige støtteordninger til højre og venstre, siger Tillie Martinussen.

Arbejdsgiverforeningen Grønlands Erhverv har kritiseret Naalakkersuisuts finanslovsforslag, fordi forslaget kun med nød og næppe hænger sammen over fire år.

Her viser forslaget et sammenlagt overskud til og med 2020 på 100.000 kroner, og det finder GE bekymrende fordi det i øjeblikket går rigtig godt for Grønlands økonomi - især i fiskeriet.

Læs også GE: Reformerne kommer for langsomt

Den bekymring deler Tille Martinussen.

- Det er da bekymrende, at det lige præcis hænger sammen, og det er jo derfor, at det er vigtigt at man ikke bare bruger penge på ting, som netop ikke giver vækst og som ikke giver flere penge i landskassen, siger Tillie Martinussen.

Hun er dog ikke helt afvisende overfor Atassuts forslag om et såkaldt håndværkerfradrag, der skal fremme investeringer i private boliger. Atassut vil afsætte tre millioner kroner årligt de næste fire år til fradraget.

Læs også Atassut vil have håndværkerfradrag

- Men indtil jeg har set nogen beregninger og en mere sammenhængende præsentation af hvordan det skal gøres, så kan jeg hverken sige ja eller ned, men jeg synes, det lyder som en fin idé, siger Tillie Martinussen.

Læs også IA: Velfærd er vigtigere end sorte tal på bundlinjen

Læs også Overskud på finanslovsforslaget

Læs også Randi Vestergaard: Det skal kunne betale sig at arbejde