Broberg tavs om Blinken-besøg: De dybere samtaler tager vi på torsdag

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Pele Broberg har nu hilst på sin første udenlandske kollega.
Her hilser Pele Broberg corona-venligt på Antony Blinken. Foto © : Scanpix
17. maj 2021 16:59

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Pele Broberg fra Naleraq har nu begået sig på bonede gulve i København, da den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken i dag gæstede Danmarks hovedstad.

Indtil videre har Broberg dog kun hilst kort på den prominente gæst.

De konkrete samtaler om Grønland sker dog, ifølge Pele Broberg, først på torsdag i Kangerlussaq, hvor formanden for naalakkersuisut, Múte Bourup Egede er vært på besøget fra Guds eget land.

LÆS OGSÅ Pele Broberg: Blinken skal forstå, at vi ikke er Danmark

Den amerikanske udenrigsminister landede i København i dag. Ud over at mødes med Pele Broberg mødte Antony Blinken den danske statsminister Mette Frederiksen (S)  og var efterfølgende i audiens hos dronning Margrethe.

Senere mødtes han med udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

I morgen flyver Antony Blinken til Arktisk Råds ministermøde i Reykjavik i Island, og på torsdag lander i Kangerlussuaq.

Her befinder han sig i fem timer og skal holde et møde med Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut.

Fransk visit i København

Også Pele Broberg er på vej til Reykjavik for at deltage ved samme arrangement. Han betegner selv sit ophold i København som et fransk visit, altså et lynvisit. Men på trods dét har Pele Broberg haft muligheden for tale med Antony Blinken.

- Og så jeg har jeg selvfølgelig også fået sagt, at jeg glæder mig til at tage de dybere samtaler sammen med vores formand for Naalakkersuisut Múte Bourup Egede i Kangerlussuaq, siger Pele Broberg.

Ikke en skam ikke at komme, hvis man ikke er inviteret 

I går holdt udenrigsminister Jeppe Kofod og Jenis av Rana, der er Færøernes landsstyremand for udenrigsanliggender, et kort pressemøde foran Udenrigsministeriet i København. Der deltog Pele Broberg ikke.

Hvorfor deltog du ikke på doorstep-pressemødet i går?

- Vi har hørt at flere medier snakke om det, men det undrer os lidt at man tager det op, siger Pele Broberg.

Ifølge ham havde det forudgående møde mellem Kofod og av Rana ikke noget med Grønland at gøre - det handlede kun om Færøerne og Danmark, siger Pele Broberg.  

LÆS OGSÅ Jeppe Kofod om møde med Blinken og Broberg: Vi har et tæt venskab

Ifølge ham var han ikke inviteret til doorstep-pressemødet overhovedet.

- Fordi det har ikke nogen relevans for os. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi har haft lyst til at være med - det er ikke et forum for os. Det er et forum for Færøerne og Danmark. Det havde intet med USA eller Rigsfælleskabet at gøre, siger Pele Broberg.