Jeppe Kofod om møde med Blinken og Broberg: Vi har et tæt venskab

Den danske udenrigsminister har holdt pressemøde med sin amerikanske kollega. Hverken Pele Broberg eller Jenis av Rana deltog.
Fra venstre: Pele Broberg, Jenis av Rana, Jeppe Kofod og Antony Blinken. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
17. maj 2021 10:29

Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken har netop holdt pressemøde i København sammen med den udenrigsminister Jeppe Kofod.

Antony Blinken landede i går aftes, og i dag har han holdt møde med statsminister Mette Frederiksen og mødt Dronning Margrethe. 

Han har også holdt møde med Pele Broberg (Naleraq), der er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, handel og erhverv og deres færøske kollega Jenis av Rana. 

LÆS OGSÅ Den amerikanske udenrigsminister kommer til Grønland 

- Det var et godt møde – vi har et tæt venskab, siger Jeppe Kofod om mødet med Færøerne, Grønland og USA. 

Det var nu ikke fordi, at Grønland og Arktis fyldte ret meget på pressemødet. Faktisk indledte Antony Blinken pressemødet med at tale om konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

Gør Danmark nok?

Først på den sidste halvdel af pressemødet kom han ind på Arktis, da en journalist spurgte, om USA mener, at Danmark gør nok for at sikre sikkerhed i Arktis. 

- Jeg mener, at Danmark allerede har trådt i karakter med blandet andet Arktis-pakken. At vide hvem, der gør hvad, på ethvert givent tidspunkt er vigtigt for sikkerheden, siger Antony Blinken.

Arktis-pakken blev aftalt i februar. Den skal styrke overvågning af Arktis med blandt andet en stor radar, der skal opstilles på Færøerne, og droner, som skal overvåge luftrummet over Grønland. 

Den øgede overvågning skal opdage russiske fly, der flyver over Færøerne og Grønland og finde russiske ubåde i de arktiske farvande.

Danmark har investeret 1,5 milliarder kroner i pakken.

- Vi arbejder sammen forud for Nato-mødet om en måned, hvor Nato forhåbentligt skal lave en 2030-plan. Den skal indbære, at de vi kan fastholde sikkerheden i Nordatlanten, siger den amerikanske udenrigsminister. 

 

Foto © : Scanpix

Foto: Scanpix

 

Jeppe Kofod holdt i går møde med Færøernes udenrigs- og kulturminister, Jenis av Rana og naalakkersuisoq Pele Broberg (Naleraq) i går. Møderne er fortsat i dag. 

Ingen nordatlantiske ministre på pressemøde

Hverken Pele Broberg eller Jenis av Rana deltog på pressemødet med Antony Blinken i København.

I går holdt Jeppe Kofod og Jenis av Rana et kort pressemøde foran Udenrigsministeriet i København. Der deltog Pele Broberg heller ikke. 

I morgen rejser Antony Blinken videre til møde i Arktisk Råd i Reykjavik. 

LÆS OGSÅ Pele Broberg: Blinken skal forstå, at vi ikke er Danmark

USA, Kina og Rusland har store interesser i Arktis.

Isen smelter og gør handelsruter og udvinding af gas og olie mere tilgængelig. Samtidig er dele af Grønlands undergrund rig på sjældne jordarter. 

På torsdag lander Antony Blinken i Kangerlussuaq, hvor han skal mødes med formanden for Naalakkersuisut Múte B. Egede (IA) og Pele Broberg igen.