Britisk forskningsskib til kajs i Nuuk: "En god mulighed for at møde de lokale"

Der var stor aktivitet på forskningsskibet RRS James Cook onsdag, hvor de lokale i Nuuk havde mulighed for gå på opdagelse.
Der er godt 33 besætningsmedlemmer, heraf 12 forskere, ombord på forskningsskibet RRS James Cook, der nu har kurs mod Labradorhavet. Foto © : KNR/Inunnguaq Kleemann Olsen
16. august 2024 12:41

Godt 160 børn og voksne passerede onsdag gangbroen til forskningsskibet RRS James Cook, der i dagens anledning var pyntet med små engelske flag.

Alle interesserede fik nemlig mulighed for at gå på opdagelse i det 90 meter lange, engelske forskningsskib, der kortvarigt lå til kajs i Nuuk, før det satte kurs mod Labradorhavet.

Ombord på skibet var blandt andet kaptajnen James Gwinnell, der har arbejdet på skibet i ni år. For ham er det vigtigt at få et kendskab til lokalbefolkningen i de områder, det sejler i.

- Det giver folk en god chance for at se skibet og stille spørgsmål, og det er en god mulighed for os til at møde de lokale og lære mere om lokalområdet, siger James Gwinnell.

Skibet, der i de seneste dage har befundet sig omkring Nuuk, skal på mission i Labradorhavet, der ligger mellem Grønland og Canada. Det sker i forbindelse med et etårsstudie, hvor forskerne skal undersøge havets rolle i det globale klima.

Kurs mod Labradorhavet

Det arktiske hav har nemlig stor betydning for atmosfæren for havene i Europa og andre steder på kloden – og det er noget af det, der skal undersøges i forskningsprojektet.

Det fortæller Joanne Hopkins, der er chef for Arctic Science (Arktisk videnskab, red.) på UK National Oceanography Centre, som blandt andet står bag forskningsprojektet.

- Vi undersøger havets rolle i klimaet. Dets rolle i at producere ressourcer til mennesker som eksempelvis mad. Og dets rolle i de stigende klimaproblemer, som mennesker er nødt til at bekymre sig om og være modstandsdygtig over for, siger hun.

Ifølge Joanne Hopkins, chef for Arctic Science (Arktisk videnskab, red.) på UK National Oceanography Centre, er det særligt vigtigt at forstå biologien i det Arktiske hav. Det har nemlig stor betydning for miljøet i verdens have. Foto © : KNR/Inunnguaq Kleemann Olsen

Mere konkret skal forskerne dykke ned i den proces, der sker, når CO2 fra luften forsvinder ned i havet.

- Vi skal til Labradorhavet for at undersøge havets rolle, når CO2 fra atmosfæren transformeres til havet. Planter optager nemlig CO2, hvorefter de kan synke dybt ned i havet og tage den CO2 med sig.

- Så vi prøver at forstå den proces, som er særlig vigtig for at holde CO2-niveauet i atmosfæren meget lavere end den vil være, hvis havet ikke eksisterede, siger Joanne Hopkins.

Forskning i Arktis kræver samarbejde

Studiet er en del af forskningsprogrammet UK-Greenland Science Bursaries Program, som er et samarbejde mellem den britiske ambassade i København, Arctic Hub og The NERC Arctic Office i Storbritannien.

Det har til formål at etablere forskningsprojekter i samarbejde mellem grønlandske og engelske forskere.

Det er nemlig nødvendigt med et internationalt samarbejde, når det kommer til at forstå Arktis og dets rolle i klimaforandringerne.

- Store videnskabelige spørgsmål særligt i Arktis kan ikke blive besvaret af én nation. Én nation har ikke ekspertisen og kapacitet alene.

- Så vi vil meget gerne samarbejde med de lokale her og finde ud af, hvordan vi sammen kan skabe forskning, der virkelig gør en forskel, siger Joanne Hopkins.

RRS James Cook vil være i Labradorhavet i godt 13 dage, hvorefter skibet sætter kurs mod Reykjavik, hvor et nyt hold forskere skal få ombord.