Bred enighed om fokus på bæredygtig udvikling

Borgmesteren i Qeqqata Kommunia og naalakkersuisoq for boliger, natur og miljø havde møde i sidste uge, og her viste det sig hurtigt, at der var enighed omkring et øges fokus på både bæredygtig udvikling og bedre affaldssortering.
Skrevet af Peter Troelsen
10. maj 2013 11:21

Der var også enighed om, at det var alles ansvar at få et bedre nærmiljø. Her skal der trækkes på samme hammel fra Naalakkersuisut, kommunerne, erhvervslivet og indbyggerne i Grønland. Initiativerne skal komme fra de private, da det ellers vil tage alt for lang tid, inden det offentlige får sat gang i de tiltag, der er så nødvendige.

-Naalakkersuisut og kommunen har samme mål med bæredygtighed. Det er derfor naturligt, at Naalakkersuisut bakker op om kommunens bæredygtighedsprojekt. Via dialog vil vi se på, om lovgivningen kan forbedres, så bæredygtige og miljøforbedrende planer fra kommuner og borgere kan gennemføres, fx gennem indførelse af skrot- og kloakafgifter, forklarer Mitti Lynge.

I Qeqqata Kommunia har man sat sig som mål at blive bæredygtige i 2020, og der har i flere år været gode tiltag fra kommunens side. De sorteres affald, er flaske- og dåsecontainere og på flere andre områder ligger midtkommunen milevidt foran resten af Grønland. Nu ser borgmesteren frem til et mere formaliseret samarbejde med Naalakkersuisut på området.

-Qeqqata Kommunia vil jo gerne være forgangskommune for hele Arktis, men det kan kun lade sig gøre, hvis Selvstyret bakker op, så jeg er meget glad for Naalakkersuisuts opbakning. Udover affalds- og spildevandshåndtering har vi i forhold til miljøet også fokus på forbedring af indeklimaet i boliger og vedvarende energiforsyning samt ikke mindst en bæredygtig infrastruktur.