Borgmester om elevatorgate: Vi gør, hvad vi kan

Borgmesteren kan dog ikke sige, at de ældre kørestolsbrugere kan blive bragt ude tids nok, hvis der opstod brand.
Kommunens medarbejdere bruger alle deres kræfter på at udbedre elevatorens i Alderdomshjemmet i Upernavik, der ikke har været i brug op til to år, siger PAlle Jerimiassen. Foto © : KNR
Skrevet af Andreas Wille
09. september 2022 11:46

Elevatoren på alderdomshjemmet i Upernavik har været ude af drift i to år. Det har betydet, at seks ældre beboere i kørestol, stort set ikke har været ude af deres værelser i den tid.  

De bor alle på plejehjemmets øverste etage.

Men Avannaata Kommunia bruger alle kræfter på at udbedre skaden, oplyser kommunens borgmester. Han kan dog ikke svare på, hvad planen er, hvis der udbryder brand på plejehjemmet. 

Dét har ældretalsmand Inga Egede kritiseret i skarpe vendinger. Hun var på besøg på plejehjemmet i maj og er ved at lægge sidste hånd på en rejserapport. 

Hendes vurdering er dog klar: Beboerne har været i livsfare i to år, sagde hun til KNR 5. september. 

Den kritik kan borgmester Palle Jerimiassen ikke svare på. 

- Jeg har svært ved at svare på påstanden om, at de ældre skulle være udsat for fare. Vi er i gang med at udbedre forholdene, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Ældretalsmand: Plejehjemsbeboerne i Upernavik er i livsfare

KNR fortalte for første gang om den ældgamle elevator på plejehjemmet 1. september. Den er så gammel, at det er ualmindeligt svært at finde reservedele til den. Nu er der endelig fundet nogle reservedele i Italien - og der kommer reparatørere til Upernavik i midten af oktober, som kan reparere den. 

Det er det, borgmesteren henviser til - men ifølge Inga Egede burde de ældre ikke burde vente så længe på elevatoren. 

Borgmester: Vi bruger alle vores kræfter

Ifølge borgmesteren har kommunens medarbejdere i næsten to år har brugt mange kræfter på at sikre, at elevatoren igen kan benyttes.

- Vi bruger alle vores kræfter på at sikre, at beboerne kan føle sig trygge og uden bekymringer. Derfor er jeg tryg ved indsatsen, siger Palle Jerimiassen.

LÆS OGSÅ Jenny Hansens mor har været udenfor alderdomshjemmet to gange på to år

Men hvordan skal beboerne komme ned ad trappen og ud ad alderdomshjemmet, hvis flammer får fat i bygningen?

Det har bormesteren ikke noget svar på. Han har bedt sin forvaltning undersøge sagen, siger han.

- Jeg har bedt om at få undersøgt sagen for at sikre, at der er arbejdsgange og procedurer, siger Palle Jerimiassen, der er løsgænger og står udenfor de politiske partier.

I alt bor der 19 ældre beboere på plejehjemmet. Seks af dem sidder i kørestol.

KNR har fået indsigt i den rejserapport, som ældretalsmand Inga Egede er ved at lægge sidste hånd på. 

I rapporten står der, at de seks ældre er ikke kun alene, når de skal spise. Ifølge ældretalsmandens rejserapport kan kørestolsbrugerne på alderdomshjemmet heller ikke deltage ved sociale arrangementer eller aktiviteter, fordi de ting foregår i opholds-/spisestuen, som ligger på etagen under deres værelser.