Borgmester underskrev købsaftale til 20 millioner kroner, uden kommunalbestyrelsen vidste besked

Kommuneqarfik Sermersooq lavede for to år siden en aftale med Munck Gruppen om at købe et asfaltværk til 20 millioner kroner. Aftalen blev dog aldrig behandlet i kommunens politiske udvalg.
Kommuneqarfik Sermersooq har købt et asfaltværk fra Munck Gruppen i 2020, som aldrig er blevet politisk godkendt. Foto © : KNR / Malik Brøns
27. maj 2022 17:01

Lokalpolitikerne i Kommuneqarfik Sermersooq er blevet forbigået i en sag, de skulle have godkendt eller afvist. 

Igen. 

I november sidste år drejede det sig om et lån på 20 millioner kroner til kommunens boligselekab Iserit, som ikke var blevet politisk godkendt. 

Nu skal politikerne forholde sig til en ny sag, der også involverer 20 millioner kroner.

Der sker, efter kommunen selv er blevet opmærksom på, at købet af et asfaltværk fra Munck Gruppen i 2020 aldrig er blevet politisk godkendt. Og det er en fejl.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Kommunen mangler at finde 12,5 millioner 

Handlen blev indgået i april 2020, hvor borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) underskrev købsaftalen. Det gjorde hun sammen med kommunens daværende kommunaldirektør Lars Møller Sørensen.

Der er tale om en afdragsordning, hvor kommunen årligt betaler 2,5 millioner kroner for asfaltværket, som kommunen for øvrigt har taget i brug.

Det betyder, at kommunen allerede har betalt 7,5 millioner kroner af de i alt 20 millioner kroner. 

Ifølge kommunens pressemeddelelse skal kommunalbestyrelsens medlemmer på mandag se, om de kan finde finansiering til de sidste 12,5 millioner.

- Selvfølgelig ærgrer det mig, at der er sket fejl i så vigtig en sag, men det vigtigste nu er, at fejlen er blevet fundet, og vi kan bringe orden i forholdene. Alle er enige om, at vi har brug for et nyt asfaltværk, så nu skal vi have sikret betalingen, siger borgmester Charlotte Ludvigsen i pressemeddelelsen.

Ikke første gang det sker

Som sagt er det ikke første gang, at lokalpolitikerne er blevet forbigået i en sag, de skulle have haft til behandling.

I november sidste år kom det frem, at borgmester Charlotte Ludvigsen havde givet grønt lys til et lån på på 20 millioner kroner, som ikke havde været behandlet i kommunens udvalg. 

Lånet skulle bruges til, at kommunens boligselskab, Iserit, kunne købe ejendomme i 2025. 

Det har borgmesteren undskyldt for og sagde dengang til KNR, at det var daværende kommunaldirektør, Lars Møller-Sørensen, der ikke havde sat hende godt nok ind i, hvad det var, hun skulle skrive under på. 

Den udlægning afviste den forhenværende kommunaldirektør i samme ombæring til KNR.

Sagen endte med, at IA og Naleraq efterfølgende havde flertal og godkendte lånet.

Siumut og Demokraatit bakkede ikke op.

Kritisk revisionsrapport 

Tidligere på måneden viste en revisionsrapport omfattende problemer med kommunens administration af boligområdet.

Rapporten fik professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, til at sige, at han aldrig havde set en så alvorlig og kritisk rapport.

LÆS OGSÅ Professor om opsigtsvækkende boligrapport: Mængden af problemer er markant 

I rapporten bliver sagen om den manglende politiske godkendelse af lånet til Iserit også nævnt.

Og det var noget, som professor Nikolaj Bukh også hæftede sig ved.

Han sagde blandt andet sådan her på spørgsmålet om, hvor alvorligt det er, hvis en aftale ikke er blevet behandlet politisk.   

- Man kan sige, at hvis man bare er kommet lidt sent på den og bagefter går tilbage til politikerne, og de efterfølgende godkender det, så har man på en eller anden måde repareret på det. Kunne man sige.

- Men det er stadigvæk den forkerte rækkefølge, man gør det i. Politikerne har jo ikke nogen mulighed for at sige nej, når en aftale allerede er indgået, og hvis ikke man kan tilbagekalde den aftale, og bliver forelagt det her til en form for efterbevilling, så kan man jo ikke sige nej til den her efterbevilling, sagde Per Nikolaj Bukh tilbage i maj.