Borgmester: Kommunens arbejde i østgrønlandske bygder er ikke godt nok

Hvordan skal Kommuneqarfik Sermersooq gøre sit arbejde i Østgrønland bedre? Det vil borgmesteren finde ud af sammen med resten af kommunen.
- Der er flere forskellige ting, som vi skal have gjort. Blandt andet skal vi skal have en tæt dialog med bygdebestyrelserne, siger Avaaraq Olsen. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
21. august 2023 11:22

Kommunens arbejde i bygderne i Østgrønland er bare ikke godt nok.

Det erkender borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Avaaraq Olsen fra Inuit Ataqatigiit.

- Jeg har tidligere fået kendskab til, at kommunens service ikke altid er det bedste i bygderne. Jeg har lige været på en tur, og der har jeg fået meget større indblik i, hvad det er for nogle udfordringer, vi har, siger borgmesteren.

Det er især anlægsopgaverne, der halter i bygderne. Ifølge borgmesteren sker det ofte, at der ikke er nogen, der byder ind, når kommunen sender anlægsopgaver i udbud.

- Det er faktisk et rigtigt stort problem. Det var i stort set i alle bygder, vi fandt ud af, at der er forskellige anlægsopgaver, der står stille, fordi der er mangel på private, der byder ind på arbejdet. Det gør, at udviklingen går rigtig langsomt, siger hun.

Der er også andre problemer. For eksempel er der pontonbroer, der i denne sommer ikke er kommet i vandet, der er mangler på kommunens servicehuse og bådværksteder, der forfalder, fortæller Avaaraq Olsen.

Hvad løsningerne på problemerne skal være, ved hun ikke. I hvert fald ikke endnu.

- Der er flere forskellige ting, som vi skal have gjort. Blandt andet skal vi skal have en tæt dialog med bygdebestyrelserne om, hvordan vi gør vores servicehuse og bådværksteder bedre.

Hvad angår anlægsopgaverne, så lægger hun op til, at politikerne, bygdebestyrelserne og embedsværket beslutter, at kommunen selv udfører dem, hvis der ikke er nogle private, der byder ind.

- Det vil vi gerne prøve at finde en løsning på. Vi politikere også forvaltningen skal finde ud af, om vi kan gøre noget anderledes, siger Avaaraq Olsen.