Borgmester i Kommune Kujalleq om aflyst lufthavnsudbud: Vi holdes for nar af Naalakkersuisut

Både borgmesteren og viceborgmesteren i Kommune Kujalleq er dybt skuffet over Kalaallit Airports aflyste udbud af lufthavnsbyggeriet i Qaqortoq.
- Dette er uacceptabelt og uforståeligt, siger Kiista P. Isaksen.
Skrevet af Malik Brøns
21. august 2020 16:07

- Det var en trist nyhed, og det er meget skuffende, siger Kiista P. Isaksen (Siumut) i en pressemeddelelse.

Det siger hun, fordi at Kalaallit Airports torsdag måtte kaste håndklædet i ringen for udbuddet af lufthavnsbyggeriet i Qaqortoq.

LÆS OGSÅ Udbud af Qaqortoq Lufthavn er annulleret: Alt for dyrt

Fem selskaber nåede at byde på projektet, men alle tilbud ligger langt over Kalaallit Airports budget. Hvor langt over har projektdirektør Aviaaja Knudsen ikke ønsket at oplyse.

Lufthavnspakken

* Lufthavnene i Nuuk og Ilulissat skal forlænges til 2200 meter, så de kan blive landets nye atlantlufthavne.

* Der bygges en ny regional lufthavn i Qaqortoq med en landingsbane på 1500 meter.

* De tre lufthavne forventes at koste omkring 3,6 milliarder kroner.

Kalaallit Airports har prøvet at forhandle prisen med to af tilbudsgiverne for at finde besparelser. Samtidig har lufthavnsselskabet prøvet at få flere penge fra Selvstyret i håb om at dække de dyre tilbud.

Men det gik ikke. I stedet vil Kalaallit Airports prøve at sætte projektet i udbud igen til næste år.

Uacceptabelt og uforståeligt

Det skabte vrede hos næstformand for Grønlands Erhvervs lokalafdeling i Qaqortoq Jim Riis. Og nu kommer borgmesteren med sine frustrationer.

- Dette er uacceptabelt og uforståeligt, siger Kiista P. Isaksen.

- Alle de fem virksomheder må have fremkommet med alt for høje tilbud, og det er tegn på, at projektmedarbejderne har udført deres arbejde på en hel uacceptabel måde.

- Hvis Naalakkersuisut har afsat for få midler vil det være ærgerligt, da Kommune Kujalleq kommer til at betale en høj pris for det.

LÆS OGSÅ GE raser over aflyst udbud af lufthavn: Man skider på Sydgrønland!

Hun skyder skylden på Naalakkersuisut for det mislykkede udbud af lufthavnsprojekt i Qaqortoq og har nu mistet sin tillid til sin egen partiformand Kim Kielsen.

- Vi holdes for nar og bliver ringeagtet af Naalakkersuisut, og det har ligefrem resulteret i mistillid, siger Kiista P. Isaksen.

Viceborgmester bakker op

Første viceborgmester i Kommune Kujalleq, Simon Simonsen (Siumut), er også dybt skuffet. Han er også formand for kommunens erhvervsudvalg.

Han var nemlig blevet lovet af Kim Kielsen i juni, at lufthavnsbyggeriet i Qaqortoq ville gå som planlagt, siger han.

- Jeg må desværre indrømme, at jeg ikke længere har tillid til Naalakkersuisut, siger Simon Simonsen i en pressemeddelelse.

Han vil også vide, hvor meget over budgettet lufthavnsprojektet i Qaqortoq ville blive med de tilbud, der blev givet. 

- Efter at have oplevet affolkning i de senere år i Kommune Kujalleq håber jeg inderligt, at Inatsisartut og Naalakkersuisut lever op til deres ansvar i fællesskab om at bringe håbet tilbage, der pludselig blev frataget, siger han.