Borgere er splittet i spørgsmålet om vacciner

Smitten med corona og influenza er i omløb i Europa, derfor vil smitten herhjemme også stige i julen vurderer Landslægen, men det er ikke alle, som ønsker at blive vaccineret igen.
Mina Olesen er blevet vaccineret imod corona igen, men kun 44,4 procent på landsplan har gjort som hende, og det er bekymrende, mener Landslægen. Foto © : KNR / Jørgen Semionsen
06. december 2023 14:54

Skal man lade sig vaccinere mod corona og influenza igen, hvis man er over 65 år og i risikogruppe for at blive alvorligt syg, hvis man bliver smittet?

Det spørgsmål er aktuelt netop nu, hvor julen står for døren, og smitten med corona og influenza er i omløb i Europa.

For smitten kommer formenligt snart til Grønland, når rejsende fra blandt andet Danmark kommer hjem for at fejre jul, mener Landslæge Henrik L. Hansen.

Derfor vurderer han også, at alt for få over 65 år er blevet vaccineret mod sygdommen. Kun 44,4 procent af de 65-årige og ældre er blevet vaccineret mod covid-19 i løbet af efteråret.

Blandt dem er Mina Olesen fra Qaqortoq og hendes mand.

- Jeg vil ikke blive alvorligt syg. Vi er i risikogruppen, fordi vi er blevet gamle, og derfor er vi blevet vaccineret hver gang, der er mulighed for det, siger Mina Olesen.

Parret har haft corona, og selvom det ikke var slemt, vælger de stadig at blive vaccineret.

Men der er for få som ægteparret, vurderer Landslægen, og det er bekymrende, mener han.

- Man skal stadig huske på, at coronavirus i nogle tilfælde er en ganske alvorlig sygdom, som kan medføre, at man bliver svært syg, siger han.

Har fravalgt vaccine

Alligevel vælger nogle vaccinerne fra. En af dem er Kristine Broberg Lund, der i denne omgang har valgt ikke at blive vaccineret.

- Jeg har fået vaccinerne tidligere, men nu har jeg valgt dem fra, fordi man kan få bivirkninger.

- Sidst, jeg blev vaccineret, ramte de mig lige på senen, så min arm ikke kunne bevæge sig særligt meget, og efter det vil jeg ikke vaccineres igen, fortæller hun.

Og det bekymrer Landslægen.

-Vi kan allerede nu se, at der er stærk smittespredning i andre lande, herunder i Danmark, og så vil vi jo se i det kommende uger, der vil komme rigtigt mange tilrejsende fra Danmark, og ligesom vi har set i tidligere år, så vil de sikkert medbringe corona, influenza og andre smitsomme sygdomme.

- Og det betyder, at en stor gruppe af ældre medborgere vil være i væsentlige større risiko for at blive alvorlig syg af corona i de kommende måneder, siger Henrik L. Hansen.

Når man kigger geografisk på det, er der også stor forskel på, hvor stor tilslutningen der er blandt de over 65-årige til at blive vaccineret. I Paamiut er 36,5 procent blevet vaccineret, mens der i Maniitsoq er 73 procent af de ældre, der har taget imod vaccinen igen.