Qaqortoq Boligmangel hindrer permanent genhusning

Der er store problemer med at finde erstatningsboliger til de mange familier i Qaqortoq, der mistede deres boliger ved en brand i julen. Det skyldes, at store dele af byens boliger er nedslidte og fyldt med skimmelsvamp. Borgmesteren for Kommune Kujalleqs har henvendt sig til Naalakkersuisut for at bede om hjælp.
Brand Qaqortoq
Foto © : Aleqa Ottosen
12. januar 2018 08:01
Versionist Tone Frank

Der skal findes nye boliger til de i alt 18 familier, der blev husvilde, da der udbrød brand i Blok J i Qaqortoq om morgenen juleaftensdag.

Men det er en svær opgave og Kommune Kujalleqs borgmester, Kiista P. Isaksen føler sig hjælpeløs.

- Vi har fra Kommune Kujalleq nu henvendt os til Selvstyret for at få at vide, hvilke hjælpeplaner de har på bedding, siger hun.

En stor del af Qaqortoqs boligmasse står tomme, fordi de er nedslidte og angrebet af skimmelsvamp.

LÆS OGSÅ Blok med 25 boliger nedlægges efter brand

Efter branden i Blok J skal hele blokken med i alt 25 boliger rømmes helt. Og det betyder, at der blandt Selvstyrets boliger i byen nu er i alt 193 tomme boliger, som er klar til nedrivning.

Derfor tror en Blok Js tidligere beboere heller ikke på, at han vil kunne få en ny bolig lige med det samme.

- Der er godt nok mange tomme boliger. Men de er alle sammen fulde af skimmelsvamp og er nedslidte, siger Sofus Davidsen, der er tidligere beboer i Blok J.

LÆS OGSÅ Nyt kommunalt boligselskab skal sætte gang i nybyggeri

Borgmesteren lover dog, at kommunen arbejder på sagen.

- Vi ignorerer ikke ofrene. Vi er faktisk gået i gang med at arrangere krisehjælp til dem, der har behov, siger Kiista P. Isaksen.

I december kunne KNR også fortælle at boligmanglen i Qaqortoq blandt andet har betydet, at byens skoleinspektør og viceinspektør har set sig nødsaget til at flytte fra Sydgrønland. 

LÆS OGSÅ Dårlig bolig får skoleinspektør til at forlade Qaqortoq

Kommune Kujalleq har i slutningen af året stiftet et kommunalt boligselskab, der efter planen skal begynde byggeriet af 40 nye boliger til næste år.

KNR arbejder på at få en reaktion fra Naalakkersuisoq for Boliger.