Dårlig bolig får skoleinspektør til at forlade Qaqortoq

Der er stor mangel på boliger af tilfredsstillende kvalitet i Qaqortoq. Og det får nu konsekvenser for folkeskolelærerne. Både skoleinspektøren og viceskoleinspektøren flytter fra Sydgrønland fordi, de ikke kan få tilbudt en tilfredsstillende bolig.
14. december 2017 15:46

Bettina Abelsen Hansen har været skoleinspektør på Tasersuup Atuarfia i over et år, men nu er hun nødt til at sige stillingen op.

- Hovedårsagen er, at vores bolig ikke er betryggende. Når sneen falder, bliver huset pakket ind i sne, så det står skævt.

Også viceskoleinspektøren, Susanne Andersen, der har haft stillingen i tre år, har sagt op, fordi hun ikke får tilbudt en ordentlig bolig.

Ifølge skoleinspektøren, Bettina Abelsen Hansen, så gælder problemet ikke kun skolens ledelse.

- Med hensyn til alle vores lærere, så er deres boliger meget utilfredsstillende.

De to skoleledere vil begge gerne beholde deres stillinger, men kan ikke på grund af boligsituationen, siger Susanne Andersen.

- Jeg har henvendt mig med anmodning om hjælp, så vi kunne blive her. Vi er glade for arbejdet og ville gerne fortsætte. Vi har indtil videre lejet 4 huse for at kunne blive her.

Kommune kender problemet

Hos kommunen er man enig i, at der er et problem. Der er mange gamle boliger med skimmelsvamp i Qaqortoq og på grund af manglende boligbyggeri, er det svært at finde egnede boliger, siger Jens Korneliussen, der er forvaltningschef i Kommune Kujalleq.

- Vi må sige, at det de seneste år er blevet et anstrengende arbejde at skulle finde boliger, når vi ansætter nye lærere, siger han.

Og det gør det også vanskeligt at tiltrække arbejdskraft.

- Det bliver besværligt at ansætte nogen, når vi ikke kan tilbyde ordentlige boliger til vores lærere.

Kommune Kujalleq har planer om inden årets udgang at etablere et boligselskab i et forsøg på igen at få gang i boligbyggeriet.