Børn og unge sniffer alt fra benzin til parfume i Sisimiut

Børn helt ned til 10-årsalderen sniffer blandt andet benzin fra snescootere og gas fra frysecontainere i Sisimiut.
Man bliver aldrig træt af udsigten fra Sisimiut Katersugaasiviat mod vandet. 14. oktober 2022
Børn og unge i Sisimiut er igen begyndt at sniffe. Den her gang sniffer de alt fra gas og benzin til parfume. Det er et tilbagevendende problem i byen. Foto © : Dorthe Katrine Olsen
10. maj 2024 15:06

En kedelig, men tilbagevendende tendens er igen en realitet i Sisimiut. 

Børn og unge fra 10-års alderen sniffer alt fra benzin og gas til parfume og lim i byen. Det fortæller forebyggelseskonsulent Inunnguaq Mørch fra Qeqqata Kommunia.

Hvordan de unge bærer sig ad med at sniffe andet end benzin, ved man i kommunen ikke helt, men:

- Vi har fået at vide, at de unge sniffer benzinen fra snescootere, ATV’er og biler, hvor benzindækslet nemt kan åbnes, fortæller Inunnguaq Mørch.

Og snifningen sker nu i en sådan grad, at kommunen er kommet med en offentlig opfordring på Facebook om at sætte lås på benzindæksler og dække køretøjer til, så de bliver mindre tilgængelige for de unge.

I opslaget skriver kommunen, at ‘man er begyndt at finde emballage, der er brugt til snifning’, og at det foregår 'i  det skjulte'.


Fælles ansvar

Derfor håber Inunnguaq Mørch, at opslaget vil få folk til at tage et fælles ansvar for at stoppe tendensen.

- For det er meget farligt og skadeligt, uanset hvad man sniffer, fortæller konsulenten.

Han ved på nuværende tidspunkt ikke meget om det konkrete omfang. I denne omgang har det været et problem i Sisimiut siden slutningen af marts, hvor de sociale myndigheder fik den første underretning.

Den yderste konsekvens af at sniffe eksempelvis gas er, at man dør, fortæller Inunnguaq Mørch.

- Hvis man sniffer gas i et lille lokale, kan der opstå iltmangel, og det kan forårsage, at man bliver ør i hovedet, begynder at kaste op, begynder at se syner, besvimer eller dør, fortæller Inunnguaq Mørch.

Han ved ikke, hvor mange underretninger kommunen har modtaget lige nu. Men politiet oplyser, at det ikke er ualmindeligt, at de modtager anmeldelser om personer, der sniffer typisk benzin eller gas, og at de i maj måned indtil nu har modtaget fem anmeldelser. Senest en anmeldelse 9. maj.