Fem årtiers aldersforskel: Børn og ældre dyrker motion sammen

Qeqqata Kommunia har startet et projekt om sundt fællesskab på tværs af generationer, hvor børnehavebørn og ældre mennesker mødes til motion og leg.
Som en del af projektet viste børn viste de ældre, hvordan man leger sten-saks-papir. Foto © : Qeqqata Kommunia
Skrevet af Noah Mølgaard
13. november 2023 10:18

Der er latter og smil i idrætshallen i Sisimiut.

Deltagere i samværet har en aldersforskel på omkring fem årtier eller mere.

Det er foreningen for ældreidræt i Sisimiut, Eqartoq, der har dyrket motion sammen med børn fra børnehaven Naja Aleqa.

- Qeqqata Kommunia har sat som målsætning at skabe fællesskaber på tværs af generationer, og kommunen er også en del af samarbejdsaftalen med Grønlands Idrætsforbund om mere motion blandt befolkningen, fortæller projektmedarbejder i Qeqqata Kommunias samarbejde med GIF Apollonie Kreutzmann til KNR.

Startskuddet blev gennemført 25. oktober, da ældre og børnehavebørn dyrkede motion sammen i idrætshallen.

Forskere følger med

- Der var blandet andet leg med tag-fat. Formålet med projektet er, at deltagere skal føle fællesskab uanset, hvilken generation de hører til, og dele erfaringer med hinanden, fortæller Apollonie Kreutzmann.

- Vi prøvede som nævnt tag-fat, hvor børn og ældre løb, mens de holdt hinanden i hånden. Og børnene viste de ældre sten-saks-papir, som nogle af de ældre ikke kendte så meget til, siger Apollonie Kreutzmann.

Projektet skal senere spredes til andre daginstitutioner i Sisimiut, hvor det er tanken, at samvær mellem ældre og børnehavebørn skal ske en gang om måneden.

- De ældre have inden første møde med børnene drøftet at tilbyde også at besøge daginstitutionen for at vise, hvordan man tilbereder grønlandske råvarer, fortæller Apollonie Kreutzmann.

Det hyggelige samvær og motion bliver nu også fulgt fra en forskningsmæssig vinkel.

- Der er nu givet bevilling til Center for Folkesundhed i Grønland til at monitorere projektet for at se følgevirkninger, siger Apollonie Kreutzmann.

Der har også været afholdt en sommerlejr ved Sisimiut sidste år med deltagelse af ældre og teenagere.