Blyhagl er farlige for sundheden

I sidste uge kom Jørgen Birger Jensen med et kraftigt udfald mod naalakkersuisut i almindelighed og naalakkersuisoq Anthon Frederiksen i særdeleshed. Grunden til de knoppede ord var et kommende forbud mod brug af blyhagl.
Skrevet af Peter Troelsen
30. juli 2012 09:04

Jørgen Birger Jensen mente af både fanger- og fiskerstanden var truet af udryddelse, hvis lovgiverne forbød blyhagl og i stedet for gik over til brugen af stålhagl. Ikke overraskende er Anthon Frederiksen lodret uenig med Jørgen B. Jensen.

-Hverken fiskere eller fangeres erhverv er truet, når vi får forbudt blyhaglene. Der vil være en to års overgangsperiode, så både fiskere og de forretninger, der lever af at sælge ammunition, kan nå at få bugt med de lagre, der måtte være. Vi er på sikker vej, når vi mener, at blyhagl er usunde for både miljø og sundhed. Det viser den undersøgelse Danmarks Miljø Undersøgelser lavede for 13 år siden. Den påviser at blyhaglene sidder i brystkødet på fuglene og af den vej indgår i fødekæden, fastslår Anthon Frederiksen i en pressemeddelelse.

Forslaget om at forbyde blyhagl har været i høring blandt relevante parter omkring årsskiftet, og de høringssvar, der kom ind, var langt overvejende positive omkring forbuddet. Naalakkersuisut forventes at tage forslaget under nærmere behandling i næste måned.