Finanslov 2018: Bloktilskuddet er steget med 100 millioner kroner

Høje lønstigninger i Danmark betyder, at bloktilskuddet næste år bliver hævet med ca. 100 millioner kroner.
24. august 2017 15:27

Og for første gang bliver forhøjelsen af bloktilskuddet ikke udhulet af forskellene mellem priser og løn i Grønland og Danmark, viser bemærkningerne til det nye finanslovsforslag for det kommende år.

Hvert år hæves bloktilskuddet en smule på grund af den såkaldte pris- og lønregulering i Danmark.

Og fordi de seneste overenskomster har givet større lønstigninger end der plejer at være vil bloktilskuddet i 2018 altså blive hævet med ca. 100 millioner kroner.

Men selvom bloktilskuddet hæves lidt hvert år, har det siden 2009 været sådan, at Grønland ikke direkte har kunnet bruge de ekstra penge i landets budget til foreksempel skoler eller sundhedvæsen.

LÆS OGSÅ Regeringen fører sund finanspolitik - vores politik

Den såkaldte pris- og lønregulering har nemlig været højere i Grønland end i Danmark og den forskel har så at sige 'spist' de ekstra penge.

Men for første gang siden 2009 bliver det lige omvendt i 2018. Og derfor kan de ekstra, ca. 100 millioner, modsat andre år, faktisk bruges i budgettet.

LÆS OGSÅ Flere penge på vej til sundhedsvæsnet

Bemærkningerne til finansloven slår dog fast, at der sandsynligvis er tale om et engangsbeløb.

Erfaringer viser desuden, at når der har været større lønstigninger i Danmark, så kan der et par år efter også komme større pres for lønstigninger her i landet.