Politiker Bloktilskud skal fortsætte efter forfatning

Grønland bør både kunne opnå selvstændighed og samtidig få bloktilskud fra Danmark, mener Alternativets grønlandsordfører.
Foto © : Folketinget/Steen Brogaard
12. december 2016 11:31

Danmark må tage følgerne af have haft Grønland som koloni - også efter Grønland engang får en selvstændig forfatning, det mener Roger Matthisen, grønlandsordfører for partiet Alternativet.

- Jeg synes, at den historie, man køber ind på, når man kolonialiserer et andet land - og det er min egen personlige holdning - er, at så man har sagt A, og så må man også sige B. Det vil sige, at man hjælper det her land med at komme op på niveau med andre industrialiserede lande.

Derfor bør Danmark også fortsætte med at støtte Grønland økonomisk som kompensation for kolonitiden, mener Roger Matthisen

- Det ligner det, man kalder reparations - altså at man betaler en form for erstatning for at anerkende den ulempe og skade, man har forvoldt det land under kolonialiseringen. Og det gælder egentlig ikke kun Grønland. Det gælder også for vores gøren og laden i Dansk Vestindien og i slaveriet.

Naalakkersuisut ønsker ikke at forholde sig til spørgsmålet om bloktilskud fra Danmark i forbindelse med kommissionen, der skal lave et udkast til en grønlandsk forfatning.

Men hos Alternativet, som tidligere selv er blevet kritiseret for ikke at have en fuld ud økonomisk politik, skal der være plads til visioner uden at tænke økonomi, siger Roger Matthisen. Og det kan overføres til Grønland.

Når vi har nogle visioner, tillader vi os ikke at tænkte økonomi, men tænke hvad det er for et samfund, hvad er det for en verden, vi gerne vil bidrage til. Og når vi så gå i salen (Folketingssalen, red.), har vi en finansiering krone for krone. Og den frihed mener jeg også, at Grønland skal have i deres forfatningsarbejde.