Foto: Folketinget/Steen Brogaard

Politiker Bloktilskud skal fortsætte efter forfatning

Grønland bør både kunne opnå selvstændighed og samtidig få bloktilskud fra Danmark, mener Alternativets grønlandsordfører.

Danmark må tage følgerne af have haft Grønland som koloni - også efter Grønland engang får en selvstændig forfatning, det mener Roger Matthisen, grønlandsordfører for partiet Alternativet.

- Jeg synes, at den historie, man køber ind på, når man kolonialiserer et andet land - og det er min egen personlige holdning - er, at så man har sagt A, og så må man også sige B. Det vil sige, at man hjælper det her land med at komme op på niveau med andre industrialiserede lande.

Derfor bør Danmark også fortsætte med at støtte Grønland økonomisk som kompensation for kolonitiden, mener Roger Matthisen

- Det ligner det, man kalder reparations - altså at man betaler en form for erstatning for at anerkende den ulempe og skade, man har forvoldt det land under kolonialiseringen. Og det gælder egentlig ikke kun Grønland. Det gælder også for vores gøren og laden i Dansk Vestindien og i slaveriet.

Naalakkersuisut ønsker ikke at forholde sig til spørgsmålet om bloktilskud fra Danmark i forbindelse med kommissionen, der skal lave et udkast til en grønlandsk forfatning.

Men hos Alternativet, som tidligere selv er blevet kritiseret for ikke at have en fuld ud økonomisk politik, skal der være plads til visioner uden at tænke økonomi, siger Roger Matthisen. Og det kan overføres til Grønland.

Når vi har nogle visioner, tillader vi os ikke at tænkte økonomi, men tænke hvad det er for et samfund, hvad er det for en verden, vi gerne vil bidrage til. Og når vi så gå i salen (Folketingssalen, red.), har vi en finansiering krone for krone. Og den frihed mener jeg også, at Grønland skal have i deres forfatningsarbejde.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt