Bispevielse: Tredje gang blev lykkens gang for Paneeraq Siegstad Munk

Dronningen var iført nationaldragt, da Grønlands nye biskop blev indviet i Nuuk i dag.
Skrevet af Christine Hyldal
10. oktober 2021 15:28

Egentlig skulle Grønlands nye biskop, Paneeraq Siegstad Munk, have været indviet 22. november sidste år. 

Men det blev udskudt til 1. august – og derefter udskudt endnu en gang til i dag. 

Et større udbrud af coronaudbrud i både november og august medførte nemlig en masse restriktioner – og en af dem var, at ikke mere end 20 mennesker måtte samle sig på én gang. 

Så det var tredje gang, der var lykkens gang, da den nye biskop Paneeraq Siegstad Munk blev indviet i Hans Egede Kirke i Nuuk i dag.

 

Foto © : Malik Brøns / KNR

Foto: Malik Brøns

 

Det skete med dronningen som gæst. Iført nationaldragt fulgte hun med fra en stol ved kirkens forreste bænkerække. 

En bispevielse er en af de største begivenheder indenfor folkekirken, og seks danske biskopper og den færøske var også med under ceremonien. 

 

Foto © : Scanpix

Foto: Scanpix

 

- Vi vil gerne takke dronnignen for at være her i dag. Det betyder meget for os. Det viser interesse i vores åndelige liv, og det gør dagen ekstra særlig for os alle, siger Paneeraq Siegstad Munk fra prædikestolen.

- Også tak mor og far for al den kærlighed, I har givet mig. Tak til Nuuk-borgere for velkomsten her og tak til Kommuneqarfik Sermersooq for gæstfriheden.

Paneeraq Siegstad Munk er 44 år og kommer fra Attu. I oktober sidste år fik hun flest stemmer ved bispevalget, og 1. december 2020 tiltrådte hun embedet som biskop. Hun afløste Sofie Petersen, der på det tidspunkt havde været biskop over Grønlands Stift i 25 år.

 I 2001 blev Paneeraq Siegstad Munk bachelor i teologi ved Ilisimatusarfik, og i 2017 færdiggjorde hun sin kandidat i teologi ved Københavns Universitet.

I 2004 valgte hun at holde en pause i sit kandidatstudie for at blive præst i Grønland.

Siden 2004, hvor Paneeraq Siegstad Munk blev præsteordineret, har hun været præst i en række forskellige byer og siden 2017 har hun været provst i Provsteqarfik Kujataa.

Det er i år 300 år siden at Hans Egede gik i land på Håbets ø, hvor han var med til at bringe den lutherske kristendom til Grønland.