Billigere flybilletter er usandsynligt lige foreløbigt

Når den nye lufthavn i Nuuk åbner om et års tid, håber mange på, at det betyder lavere billetpriser, men det er svært at se for sig, mener fagkyndig.
Den nye internationale lufthavn i Nuuk åbner 28. november 2024 efter, at åbningen er blevet udskudt med ét år. Foto © : KNR / Malik Brøns
04. december 2023 12:00

Håbet er, at den nye lufthavn i Nuuk giver konkurrence til Air Greenland fra andre flyselskaber, og at det giver billigere flybilletter til og fra Grønland.

Men det er nok at satse på for meget, vurderer Ole Kirchert Christensen, der er ansvarshavende direktør på det danske luftfarsmedie Chek-in, som har fulgt lufthavnsprojektet tæt.

- Det afhænger meget af, om der kommer konkurrenter til Air Greenland. Hvis det sker, vil det i givet fald være hen over sommeren. Jeg kan ikke forestille mig, at der er andre end Air Greenland, der vil flyve til Grønland hele året, siger han.

Han har derved svært ved at se for sig, at billetpriserne falder mærkbart for den enkelte passager.

- Det kan godt være, at prisen falder nogle 1.000 kroner, hvis der bliver konkurrence, men jeg tror ikke, man skal forvente det store prisdyk i første omgang, siger han.

For der er en bagside af medaljen, hvis der kommer konkurrence i sommermånederne, påpeger han. Nemlig at Air Greenland de resterende måneder skal tjene pengene hjem igen, så de kan dække deres omkostninger.

Han peger også på den velkendte problematik om, hvorvidt Grønland har kapaciteten til at følge med den eventuelle stigning i antal besøgende.

- Jeg tror, at den kapacitetsbegrænsning, der er i overnatningssektoren i Grønland betyder, at man ikke kommer til at se den store vækst i besøgende, som man havde antaget, der vil komme. Væksten kommer nok først senere, når overnatningskapaciteten går op i landet, siger Ole Kirchert Christensen.

Samme situation som på Færøerne

Man kan sammenligne Grønlands situation med den situation Færøerne stod i for en håndfuld år siden, da andre flyselskaber end Atlantic Airways begyndte at flyve til landet, fortæller Ole Kirchert Christensen.

- Den gang mente Atlantic Airways, at konkurrenter som SAS kom ind og skummede fløden om sommeren, mens det er Atlantic Airways, der resten af året skulle sikre betjeningen af landet og sikre tilgængeligheden. På samme måde som Air Greenland formentlig skal sikre tilgængeligheden til Grønland.

- Og så er det klart, at Air Greenlands billetpriser ligger noget højere end dem, der kan komme ind og flyve nogle måneder om året, siger han.

Samtidig skal man også have de vejrmæssige forhold herhjemme for øje, mener han. Priserne på billetterne skal også inkludere, hvis der kommer aflysninger og forsinkelser, så man som rejsende skal have et sted at sove på flyselskabets regning, fortæller han.

Men det bringer os tilbage til den tidligere udfordring med overnatningsmuligheder i Grønland.

- De vejrmæssige udfordringer betyder, at man ikke kan gå ud fra, at man kan flyve alle årets 365 dage, og så har man brug for hotelkapacitet ved aflysninger, og det kan blive en udfordring, hvis der er mere end et flyselskab, der betjener Nuuk, siger han.

Pengene går tilbage til samfundet

Ole Kirchert Christensen kan dog sagtens forstå, at vi herhjemme håber på lavere billetpriser, for det er forholdsvist dyrt at flyve til og fra Grønland i forhold til andre øsamfund, mener han.

Samtidig er det dog vigtigt at huske på, at Air Greenland er ejet af Selvstyret, og derved går pengene i selskabet tilbage til det grønlandske samfund, og bliver brugt på udvikling og investering i det grønlandske samfund.

- Men jeg kan sagtens se problemet i forhold til slægtsrejser og at få besøg af sin familie, for der er det en urimelig høj pris at betale for at komme frem og tilbage, men som sagt tror jeg ikke på, at der kommer prisfald, før blandt andet overnatningsmulighederne bliver flere i landet, siger han.