Billeder der spænder vidt

Kunst til væggen dominerer KIMIKs udstilling på Nuuk Kunstmuseum. Men de mange billeder er vidt forskellige og dækker en lang række samfundstemaer, mener museumsleder.
Kunstnere Kristine Spore Kreutzmann og Camilla Nielsen, under ferniseringen af KIMIKs fællesudstilling på Nuuk Kunstmuseum. Camilla Nielsen, th, bidrager denne gang ikke med malerier men med en figur i bronze og sten.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
21. november 2016 15:58

Hvis man ikke vidste bedre og kun skulle dømme ud fra udstillingen "KIMIK", udtrykker grønlandske billedkunstnere sig ret ensformigt. Nemlig på lærreder eller i rammer. 

- Der er helt klart en ensformighed i udtryksmåden, men samtidig er der en stor variation i det, der afbildes, siger leder af Nuuk Kunstmuseum Nivi Christensen.

Foto © : Inge S. Rasmussen/KNR

"Angakkoq - Shaman" og "Qilammut - Towards Heaven". Naja Rosing-Asvid. Metal-træ.

Ud af de over 100 værker på KIMIKs aktuelle jubilæumsudstilling er der meget få skulpturer og hverken performance eller installationskunst er at finde fra de 18 kunstnere, der udstiller.

Fakta

I KIMIK udstillingen på Nuuk Kunstmuseum indgår værker af 18 kunstnere: Camilla Nielsen, Kristine Spore Kreutzmann, Lisbeth Karline Poulsen, Ivan Burkal, Lisa Kreutzmann, Buuti Pedersen, Pierre André Auzias, Naja Rosing Asvid, Arnannguaq Høegh, Mike Lynge, Ivalo Abelsen, Miki Jacobsen, Ivínguak Stork Høegh, Julia Pars, Maria Panínlguak Kjærulff, Julie Edel Hardenberg, Peter Kujooq Kristiansen og Hari Kristoffersen.

 

KIMIK blev stiftet i 1995 på initiativ af Anne-Birthe Hove, Buuti Pedersen, Miki Jacobsen og Jessie Kleemann. Sammenslutningen har pt. 22 medlemmer.

 

I forbindelse med udstillingen blev bogen "KIMIK Ukiut 20 år" præsenteret. Tupaarnaq Rosing Olsen har redigeret og Milik Publishing er forlag.

- Det kunne være fedt også at have performance kunst, fedt også at have installationskunst med men det er ikke noget, vi er vant til at dyrke så meget i Grønland. Og alligevel synes jeg vi kommer langt, jeg synes faktisk, de når rigtigt langt.

Foto © : Lisbeth Karline Poulsen

"Lace". Lisbeth Karline Poulsen.

 

Foto © : Inge S. Rasmussen/KNR

Portrætter, "Johan", "Obama-making sense", "Steen", "Simon", "Martin", "Aleqa", Angunnguaq" og "Robert". Hari Kristoffersen. Blyant.

Kommentarer til samfundet

Museumslederen påpeger samtidig at kunstnerne bag de mange billeder forholder sig ret konkret til samfundet, i modsætning til hvad kunstnere ofte får skudt i skoene.

-De forholder sig også til samtiden, med en udstilling hvor der er noget der handler om geopolitik. Der er noget der handler om nationaldragten, hvad kan vi tillade os med nationaldragten, der er noget der handler om det amerikanske valg.

- Der er noget, der handler om vores natur - selvfølgelig er der også det - men de bryder den; Der er noget der handler om Anders And, siger Nivi Christensen, der glæder sig over en velbesøgt fernisering med mere end 200 gæster.

"Donald - det er ren Anders And". Miki Jacobsen. Akryl på lærred.

Nedenfor:

"Trump-masserne." Buuti Pedersen. Blyant.

Foto © : Nuuk Kunstmuseum

Det var en velbesøgt fernisering af udstillingen "KIMIK Ukiut 20 år" torsdag den 17. november. Over 200 gæster lagde vejen forbi, oplyser Nuuk Kunstmuseum.

Foto © : Nuuk Kunstmuseum